Енотови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Procyonidae)
Енотови
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
надсемейство:Пороподобни (Musteloidea)
семейство:Енотови (Procyonidae)
Научно наименование
Gray, 1825
Обхват на вкаменелости
Енотови в Общомедия
[ редактиране ]

Енотовите (Procyonidae) са семейство всеядни американски хищници с малки до средни размери, считани за най-близкородствени с кучетата (Canidae) от една страна и мечките (Ursidae) и азиатската червена панда (Ailurus fulgens) от друга.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Енотите имат малки до средни размери и дълга опашка, която при повечето видове е с характерните за котките черни пръстени. Характерна за енотите е и черната маска на очите. Повечето видове стъпват като мечките на цяло стъпало и имат дълги, неприбиращи се нокти. Изключение в много отношения представлява кинкажуто най-вече с това, че няма типичните за семейството черни шарки и опашката му е хватателна, т.е. може да се увива около клоните и служи като пета ръка.

Тъй като са всеядни, енотовите имат по-слабо развити кучешки зъби в сравнение с останалите хищници. С изключение на коатитата водят предимно нощен начин на живот и макар понякога да се събират на малки групи, са изключително самостоятелни животни.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

В съвременната класификация на семейството кинкажуто заедно с олинготата се отделя в подсемейство Potosinae, тъй като коренно се отличава от всички останали енотови. Последните генетични изследвания обаче сочат по-близко родство на олинготата с коатитата и приликата им с кинкажуто е просто пример за успоредно еволюционно развитие[1]. От друга страна редица учени класифицират 5-те вида олингота като представители на един-единствен вид: Олинго (Bassaricyon gabbii).

Спорен е и въпросът около подвидовете Американски еноти (Procyon lotor). Редица учени смятат напр. енотите от Трите Марии (острови на западното крайбрежие на Мексико) и тези от остров Коцумел (крайбрежието на п-в Юкатан) за отделни видове – съответно Procyon insularis и Procyon pygmaeus.

Червената панда се включваше в семейство Енотови, но в съвременната класификация се отделя като единствен представител на семейство Ailuridae (макар и някои учени да я отнасят в семейство Мечки).

Коати (Nasua nasua)
Какомицли (B. astutus)
Кинкажу (Potos flavus)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. K.-P. Koepfli, M. E. Gompper, E. Eizirik, C.-C. Ho, L. Linden, J. E. Maldonado, R. K. Wayne. Phylogeny of the Procyonidae (Mammalia: Carvnivora): Molecules, morphology and the Great American Interchange // Molecular Phylogenetics and Evolution 43. 2007. DOI:10.1016/j.ympev.2006.10.003. с. 1076–1095.