Shallow

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Shallow
Сингъл на Лейди Гага и Брадли Купър
от албума A Star Is Born
Издаден27 септември 2018 г.
Записан2017
Стилкънтри, фолк поп, рок
Времетраене3:37
Музикален издателИнтерскоуп
АвторСтефани Джерманота, Марк Ронсън, Андрю Уайът, Антъни Росомандо
ПродуцентЛейди Гага, Бенджамин Райс
Хронология на синглите на Лейди Гага и Брадли Купър
"Joanne"
(2017)
„Shallow“
(2018)
Always Remember Us This Way
(2018)

„Shallow“ (от английски: „Плитчини“) е песен на американската певица Лейди Гага и американския актьор Брадли Купър. Издаден е чрез лейбъла Интерскоуп Рекърдс на 27 септември 2018 г. като пилотен сингъл от саундтрака към романтичната драма от същата година – Роди се звезда. Песента е написана от Гага, Марк Ронсън, Андрю Уайът и Антъни Росомандо и е продуцирана от Гага и Бенджамин Райс. Shallow звучи 3 пъти във филма, като най-популярният е, когато персонажът на Купър, Джаксън Мейн, кани героинята на Гага, Али, да пее на негов концерт. Сцената е записана пред публика на живо в амфитеатъра Greek Theatre в Лос Анджелис.

Записът е разнообразен със звуци на публика и аплодисменти. Лейди Гага представя песента в радио шоу на Apple Music по време на нейно интервю за филма. Представено е и музикално видео, което включва кадри от изпълнението на Джаксън и Али във филма, както и други техни общи сцени от продукцията.

Песента получава положителен отзвук от критиците, които са впечатлени от вокалните способности на Гага и драматизма в композицията ѝ. Успява да достигне до №1 в над 25 държави и топ 10 в много други. Превръща се в най-награждаваната песен в историята с отличия като „Оскар“, Златен глобус, 2 награди „Грами“, награда БАФТА и много други. Към януари 2021 г. е 31-вата най-слушана песен в стрийминг платформата Spotify.

Композиране и запис[редактиране | редактиране на кода]

Shallow е сред първите песни, написани от Гага, Ронсън, Уайът и Росомандо. Тя представя мелодията пред останалите, две години преди издаването на сингъла в звукозаписно студио в Малибу. Когато Лукас Нелсън се присъединява към екипа, работещ по саундтрака, той променя звученето на песента. Вдъхновен от музиката на Ерик Клаптън, той добавя въведение на акустична китара, което да контрастира с мощния вокал на Гага в края.

Записана е и версия на песента, вдъхновена от 1980-те, която звучи за кратко по време на концерт на Али във филма.

По време на писането на песента, Гага е била зад пианото, а Ронсън, Уайът и Росомандо са свирели на китари, мислейки текста на куплетите. Марк Ронсън разказва, че в ранна версия на филма, Джаксън умира вследствие на удавяне и затова в песента се пее „Стремя се към дълбокото, гледай как се потапям“. Планирано е и Shallow да е песен за финалните надписи, но с промени в сценария се превръща в любовна песен за Джаксън и Али.

Иск за авторско право[редактиране | редактиране на кода]

Певецът и текстописец Стивън Ронсън претендира, че част от Shallow е заимствана от прогресия в неговата песен Almost от 2012 година. Заедно с адвоката си Марк Шириън, той подава иск за нарушаване на авторско право и настоява за милиони долари. Гага назначава адвоката Орин Снайдър, който излиза със становище:

Господин Ронсън и адвокатът му се опитват да спечелят лесни пари чрез успешен артист. Това е срамно и грешно. Ако те решат да продължат с делото, Лейди Гага ще обори твърденията им и ще надделее.

Изпълнения на живо[редактиране | редактиране на кода]

Гага по време на изпълнение на песента в Лас Вегас.

Песента често присъства в репертоара на Лейди Гага. По време на серията нейни концерти в Лас Вегас, озаглавени Енигма, след изпълнението на Born This Way, тя се връща на сцената и представя Shallow на пиано като бис. На концерта на 26 януари 2019 г. Купър, който е в публиката, е поканен от Гага да се качи на сцената и двамата за пръв път изпълняват песента на живо.

По време на церемонията по връчване на наградите „Грами“ на 10 февруари 2019 г., Гага изпълнява рок прочит на сингъла, заедно с Марк Ронсън, Андрю Уайът и Антъни Росомандо. Същата вечер Брадли Купър присъства на наградите БАФТА в Лондон.

Вероятно най-популярното изпълнение на песента е на наградите „Оскар“ на 24 февруари 2019 г. Купър решава да изпее песента в неговия глас, а не придържайки се към този на персонажа му от филма. В началото на песента, Лейди Гага и Брадли Купър стават от местата си в публиката и се качват заедно на сцената, като сядат един срещу друг на роял. Купър се настанява до Гага за последните няколко стиха и двамата пеят на един микрофон. Противно на очакванията, камерата не представя гледната точка на публиката, а е разположена на сцената зад изпълнителите и показва публиката като фон, подобно на стила на заснемане на филма. Изпълнението предизвиква бурна реакция сред фенове, потребители на социалните мрежи и критици и поражда слухове, че Гага и Купър са във връзка, които Гага отрича, казвайки, че щом са били толкова убедителни, актьорската им игра е проработила.

На 2 ноември 2020 г. Лейди Гага присъства на предизборен концерт в подкрепа на кандидата за американски президент Джо Байдън в Питсбърг, където изпълнява Shallow и Yoü & I в негова подкрепа.

Екип[редактиране | редактиране на кода]

  • Лейди Гага – текстописец, продуцент, вокали
  • Брадли Купър – вокали
  • Марк Ронсън – текстописец
  • Антъни Росомандо – текстописец
  • Андрю Уайът – текстописец
  • Бенджамин Райс – продуцент, звукозапис
  • Бо Боднар – звукозаписен асистент
  • Алекс Уилямс – звукозаписен асистент
  • Том Елмхърст – миксиране
  • Брандън Бост – инженер миксиране
  • Ранди Мерил – аудио мастеринг
  • Антъни Логерфо – барабани
  • Кори Макормик – бас
  • Алберто Боф – клавишни
  • Лукас Нелсън – акустична китара
  • Джеси Зибенберг – китара
  • Едуардо „Тато“ Мелгар – ударни

Издаване[редактиране | редактиране на кода]

Регион Дата Носител Лейбъл
Разни 27 септември 2018 г. Дигитално сваляне, стрийминг Интерскоуп
Италия 5 октомври 2018 г. Съвременно хит радио Юнивърсъл
Обединеното кралство 13 октомври 2018 г.
САЩ 15 октомври 2018 г. Радио за възрастни Интерскоуп
16 октомври 2018 г. Съвременно хит радио
Австралия 18 октомври 2018 г. Юнивърсъл

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Shallow (Lady Gaga and Bradley Cooper song) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​