Solaris Bus & Coach

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Solaris Bus & Coach
Лого на Solaris Bus & Coach
Основана 1996
Седалище Болешово, ПолшаПолша
Служители 1762
Продукти автобуси, тролейбус, трамваи и каросерии
Уебсайт www.solarisbus.pl
Solaris Bus & Coach в Общомедия

Solaris Bus & Coach е полски производител на автобуси (градски и туристически), тролейбуси и трамваи.

Фирмата е базирана в Болешово и Познан, Полша.Предприятието Solaris има заводи в Шрода Великополска,там се произвеждат каросериите на автобусите и тролейбусите,в Болешово, където се произвеждат предните и задните оси на автобусите и тролейбусите и се извършва сглобяването на осисте с каросерията и поставятето на гумите.В предпиятието в град Болешево се извършва боядисването и сглобяването на автобусите.Компанията Solaris Bus & Coach произвежда също и каросерии за фирмата Шкода за тролейбусите Skoda Solaris 26Tr,Skoda Solaris 27Tr и Skoda Solaris 28Tr. Компанията Solaris Bus & Coach е създадена от Кшищоф Олшевски.Той е натрупал дългогодишен опит в автобусната индустрия като мениджър на компанията Neoplan Polska. Ръководни позиции във фирмата заемат жена му Соланже Олшевска и дъщеря му Малгожата Олшевска. Компанията се развива, демонстрирайки непрекъсната динамика и разширяване на продуктовата гама чрез добавяне на иновационни превозни средства.

История[редактиране | edit source]

Началото[редактиране | edit source]

Началото на производството е поставено през 1996 г., когато е създадена и семейната фирма. Компанията залага на иновациите, което я прави един от европейските лидери при градските автобуси. От старта през 1996 до 2012 г. от завода на Solaris са излезли над 8000 автобуса. Износът започва през 2000 г. и оттогава непрекъснато расте. През 2008 г. експортните продажби са около 50% от продукцията. Автобуси Solaris се движат в 18 европейски държави и в Дубай. През 2006 г. Solaris представя първия в Европа хибриден автобус с дизел-електрическо задвижване.

Развитие и планове[редактиране | edit source]

Оборотът на Solaris Bus & Coach S.A. през 2008 г. за първи път е надхвърлил 1 млрд. злоти, достигайки 1055 млн. злоти (ок. 300 млн. евро), което е растеж с 48% за една година. В края на 2008х г. в Solaris Bus & Coach са работели 1500 души. През 2010 г. са назначени 200 нови работници за посрещане на нуждите на производството на нови автобуси и следпродажбеното обслужване.

Изпълнителната директорка на компанията Соланже Олшевска обяснява: „През 2009 г. продължаваме с амбициозните планове. Ние имаме честта да се ползваме с доверие на нашите сегашни клиенти и ще работим здраво за разширяване на базата си от клиенти. Нови продукти ще отворят нови пазарни сегменти за нас. Приоритети са междуградските автобуси и хибридните автобуси със серийна силова линия. През 2009 г. също ще се видят първите трамваи Solaris в европейските градове. С оглед на непрестанните предизвикателства на климатичните промени ние ще работим върху напълно електрически градски автобуси.“

Лидерство при хибридите[редактиране | edit source]

526 от произведените през 2008 г. автобуси – повече от половината, са били съчленени. В тази бройка влизат и 5 автобуса Solaris Urbino 18 Hybrid за клиенти от Германия и за компанията за градски транспорт в Познан – първият полски транспортен оператор, който използва автобуси с хибридно задвижване. През 2008 г. в Полша Solaris Bus & Coach продължи да доминира и при градските автобуси и на цялостния автобусен пазар. Доставени са 480 автобуса на клиенти. Това е 30% от общия пазар на автобуси и 53% от пазара на градски автобуси в страната. На домашния пазар на градски автобуси Solais изпреварва с почти с 40% най-близкия си конкурент.

В Германия Solaris продължава да е най-големият вносител на градски автобуси. 185 нови Solaris Urbino отреждат на компанията над 9% от пазара на градски автобуси в страна с традиции в производството им. За Solaris Bus & Coach Германия е решаващ пазар. 2008 г. остава в историята на Solaris и като годината на най-голямата експортна поръчка. Става дума за договорената доставка на 320 автобуса Solaris за гръцката столица Атина.

Автобуси Solaris[редактиране | edit source]

Автобусите Solaris имат няколко основни характеристики. Произвеждат се от стомана, устойчива на корозия, и са екипирани с модули, шасита и силово задвижване на водещи европейски производители. Не могат да бъдат сбъркани и по друго – всички градски автобуси Urbino и тролейбусите Trollino имат два уникални индивидуални символа. Първият е асиметричното предно стъкло, което предлага по-добра видимост за пасажерите, а вторият е зеленото куче дакел, символ на приятелството с природата и пасажерите. Приоритети на Solaris са безопасността на водача и пътниците, както и техният комфорт. Компанията произвежда и специализирани автобуси за летищен транспорт, подвижни кръводарителски станции, които са познати в Европа. Център на гамата е фамилията Urbino: градски и крайградски автобуси с нисък под и частично нисък под, които покриват последните европейски екостнадарти. В гамата са и тролейбусите Trollino.

Продукти[редактиране | edit source]

Solaris Alpino в Мюнхен
Solaris InterUrbino 12

Връзки[редактиране | edit source]