Талес Аления Спейс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Thales Alenia Space)
Талес Аления Спейс
Основаване10 април 2007
ОснователThales
Седалище Кан Франция
Служители7200
Годишни приходи1,8 млрд. евро
СобственикТалес груп
УебсайтОфициална страница
Талес Аления Спейс в Общомедия

Талес Аления Спейс е фирма, създадена при закупуването от Талес Груп на дяла на Алкател в двете съвместни фирми на Алкател и Финмеханика – Алкател Аления Спейс и Телеспацио.

История[редактиране | редактиране на кода]

Алкател Аления Спейс е създадена на 1 юни 2005 г. чрез сливането на Алкател Спейс и Аления Спацио, и е собственост на Алкател-Лусент (67%) и Финмеханика (33%). Фирмата е най-големият производител на космически спътници в Европа. Създала е модула Кълъмбъс на Международната космическа станция, и многоцелевите логистични модули, използвани за пренасяне на товари чрез космическата совалка.

Успоредно със създаването на фирмата е създаден и Телеспацио Холдинг, също чрез сливане на подразделения на Алкател и Финмеханика.

На 5 април 2006 г. Алкател продава дяла си в Алкател Аления Спейс (и в Телеспацио) на Талес Груп. Европейският съюз дава съгласието си за продажбата на 10 април 2007 г.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Към 2007 г. Талес Аления Спейс има 7200 служители, работещи в 13 центъра в пет страни (Франция, Италия, Испания, Белгия и САЩ):

Мениджмънт[редактиране | редактиране на кода]

От юли 2008 г. изпълнителен директор е Рейналд Сезнек, който поема поста от Паскал Сурис.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Thales Alenia Space в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​