The Crüxshadows

от Уикипедия, свободната енциклопедия
The Crüxshadows
Информация
ОтДжаксънвил, САЩ
Стилфючърпоп, даркуейв, готик
Активностот 1992 г.
УебсайтОфициална страница
ЧленовеРоуг
Валъри Джентил
Джен Джавидзик
Джесика Лейки
ДжоХана Мореско
Дейвид Ръсел Ууд
Сара Стюърт
Бивши членовеРейчъл МакДонъл
Стейси Кембъл
Джордж Бикос
Тим Къри
Кевин Пейдж
Крис Брантли
Тревор Браун
Шон Фланаган
Бет Алън
Холи МакКол
Рейчъл Улрих
Сара Поулос
The Crüxshadows в Общомедия

The Crüxshadows (произнася се близо до „Круушедоус“) е електронна/даркуейв/фючърпоп група, базирана в щата Флорида, САЩ.

Звученето им представлява комбинация между мъжки вокали, електрическа цигулка и китари, както и синтезатори. Ядрото на групата е вокалистът и текстописец Роуг, който смесва синт-поп от 1980-те години с модерен рок.

През по-голямата част от кариерата си The Crüxshadows издават записите си чрез звукозаписната компания Dancing Ferret Discs, която се намира във Филаделфия, САЩ. С годините групата е добила популярност в даркуейв/готик средите и е била на турнета в Северна Америка, Европа и Азия. Основни теми в творчеството им са митологията, религията, историята и сънищата. Името на формацията често се съкращава като CXS, а мотото ѝ е „Живей, обичай, бъди, вярвай“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Групата е създадена през 1993 г. от Роуг, Шон Фланаган и Тим Къри в Талахаси, Флорида. През 1993 г. излиза дебютният им самопродуциран албум „...Night Crawls In“, който е издаден от лейбъла Black Widow Music като аудио касета. Две години по-късно излиза и първият им диск „Telemetry of a Fallen Angel“, който привлича вниманието на готик сцента. През 1997 г. подписват за кратко договор с компанията Nesak International. Няколко месеца след сключване на договора Фланаган и Къри напускат The Crüxshadows. Към края на 1997 групата подписва договор с нов лейбъл Dancing Ferrets Discs, за който издаването на албума „Telemetry of a Fallen Angel“ е първото издание изобщо.

През 2000 г. The Crüxshadows издават песента „Deception“ като част от музиката, съпътстваща ролевата игра „Vampire: The Masquerade“. През същата година те започват активно да промоцират музиката си в Европа, особено Германия и във връзка с това презаписват песента „Deception“ на немски език под заглавието „Täuschung“. Впоследствие тръгват на първото си европейско турне и издават специален диск с ограничен тираж достъпен само на европейски им концерти. Поради значителния интерес сред почитателите на групата The Crüxshadows записват подобрена версия на диска и официално го издават под името „Echoes and Artifacts“.

Въпреки че са американска група най-големите успехи на The Crüxshadows са в Европа, в частност в Германия, където EP-то им Tears се задържа осем седмици в Немската класация за алтернативна музика, а следващите им издания в Германия успяват да достигнат топ 5 на класацията. През 2002 г. излиза албумът „Wishfire“, който постига втора позиция в Немската класация. На следващта година е издаден концептуалният албум „Ethernaut“. През 2004 на пазара е пуснат ремикс изданието на „Ethernaut“ „Fortress In Flames“.

През 2005 групата издава DVD-то „Shadowbox“, което включва техен концерт от 2004 по време на ежегодния фестивал Wave-Gotik-Treffen в Германия. Освен изпълнението пред около 15 000 души „Shadowbox“ включва няколко видеоклипа, кратки документални филмчета, допълнителни материали и допълнителен аудио диск.

Сингълът им „Sophia“ прави дебюта си в класациите на „Билборд“ на 23 септември 2006 г. Дебютира на първо място в класацията Hot Dance Singles Sales, измествайки Бионсе от върха. В класацията Hot 100 Singles Sales влиза на 7 позиция. И в двете класации песента е най-високият дебют за съответната седмица. През 2007 The Crüxshadows издават албума „DreamCypher“, чийто пилотен сингъл е Sophia. Втората издадена от албума песен е „Birthday“, която дебютира на 1 място в класацията Billboard Dance Singles Sales Chart и е втората най-продавана песен от какъвто и да е жанр за дебютната ѝ седмица.

Май 2007 г. групата е на турне в Китай, превръшайки се в първата готик група, която да участва в значителен местен музикален фестивал, какъвто е MIDI Festival в Пекин. Участието им на фестивала е отразено от местни телевизии и печатни медии. Към края на турнето в подкрепа на албума „DreamCypher“ Рейчъл МакДонъл, Джордж Бикос и Сара Поулос напускат групата. Така в края на 2007 г. към The Crüxshadows се присъединяват новите членове Валъри Джентил. ДжоХана Мореско, Дейвид Ръсел Ууд и Сара Стюърт. Групата в подновен състав издава на 4 юли 2008 песента „Immortal“, която се превръща в техния трети последователен номер едно хит в класацията

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

1993 „...Night Crawls In“
1995 „Telemetry of a Fkkdi
2002 „Wishfire“
2003 „Ethernaut“
2004 „Telemetry of a Fallen Angel“ (преиздаден)
2005 „...Night Crawls In“ (преиздаден)
2006 „The Mystery of the Whisper & Until the Voices Fade“ (преиздадени)
2007 „DreamCypher“

EP-та и сингли[редактиране | редактиране на кода]

Издаден Заглавие Тип
1998 „Until the Voices Fade...“ EP
2000 „Paradox Addendum“ EP
2001 „Tears“ EP
2003 „Frozen Embers“ EP
2004 „Fortress In Flames“ EP
2006 „Sophia“ Сингъл
2007 „Birthday“ Сингъл
2008 „Immortal“ Сингъл

ДВД[редактиране | редактиране на кода]

Издаден Заглавие Тип
2005 „Shadowbox“ CD+DVD

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]