The Monster Ball Tour

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от The Monster Ball)
The Monster Ball Tour
Световно турне на Лейди Гага
Информация
Представян албумThe Fame Monster
Начална дата27 ноември 2009 г.
Крайна дата6 май 2011 г.
Брой етапи10
Изнесени концерти203
Брутна печалба$258,5 млн.
Хронология на турнетата на Лейди Гага

Fame Kills: Starring Kanye West and Lady Gaga
(2009 – 2010)
(отменено)
The Monster Ball Tour
The Born This Way Ball Tour
(2012 – 2013)
The Monster Ball Tour в Общомедия

„The Monster Ball“ (от английски: „Балът на чудовищата“) е второто световно турне на американската певица Лейди Гага. Промотираща EP изданието „The Fame Monster“, обиколката представя песни от този албум, както и от дебютния „The Fame“, и посещава арени и стадиони от 2009 до 2011 г. Турнето е обявено през октомври 2009 г., а Гага го описва като „първата поп електро опера“. Концепцията е сглобена, след като планирано съвместно турне с рапъра Кание Уест внезапно е отменено. Първият концерт се състои четири дни след издаването на албума.

Шоуто е изцяло реконструирано само няколко месеца след премиерата на турнето, поради притеснения на Лейди Гага, че е сглобено за много малък период от време. Сцената по време на първите концерти наподобява рамка на кух телевизор. Тъй като проектът „The Fame Monster“ е обвързан с тематика, свързана с човешките страхове, основната идея на шоуто е човешката еволюция. Включени са елементи, взети от отмененото турне с Уест. От 2010 година, промененият спектакъл представя сюжет в Ню Йорк, в който Гага и приятелите ѝ са изгубени и търсят пътя си към „Бала на чудовищата“. И двата варианта съдържат пет части, като последната е бис. И двете концепции представят Гага в няколко визии, като тя изпълнява песни, свързани с тематиката на частите, които са разделени от видеа.

Турнето е тотален успех, като интересът кара организаторите да добавят допълнителни дати. Крайната статистика показва, че концертите са посетени от над 3 млн. души, а приходите възлизат на над $238 милиона. Критиците също приемат добре проекта, като хвалят вокалните способности на Гага и нейната театралност.

HBO заснема специален филм за турнето по време на концертите в Ню Йорк през февруари 2011 г. „Lady Gaga Presents the Monster Ball Tour: At Madison Square Garden“ съдържа пълен запис на шоуто, както и ексклузивни задкулисни кадри. Телевизионната премиера на продукцията е през май 2011 г., а DVD и Blu-ray издания са пуснати в продажба на 21 ноември 2011 г.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

По план Лейди Гага трябва да поеме на турне с рапъра Кание Уест през октомври 2009 г. След негативни реакции относно появата му на наградите на MTV през същата година, той обявява, че ще се оттегли от сцената за кратък период от време. Турнето им, озаглавено „Fame Kills: Starring Kanye West and Lady Gaga“, обаче вече е анонсирано, като дори и датите са публикувани. Малко след изявлението на Уест, обиколката е отменена без обяснение. Гага коментира ситуацията на събитие на Billboard, като споменава творчески различия между двамата като причина за отмяната. „Той има нужда от почивка, но добрата новина е, че аз нямам“, добавя тя.

След като загатва, че планира самостоятелно турне, Лейди Гага официално обявява The Monster Ball Tour на 15 октомври 2009 г. Въпреки първоначалните планове то да започне с концерт в Лондон в началото на 2010 година, турнето стартира в Монреал на 27 ноември 2009 г. Кид Къди и Джейсън Деруло са анонсирани като подгряващи изпълнители. За официалния постер към продукцията, Гага е със слънчеви очила на „Версаче“ и структура, наподобяваща жироскоп, която тя нарича „Орбита“. За американската обиколка спонсор е телекомуникационният оператор Virgin Mobile, който предоставя безплатни билети за шоуто на фенове, които прекарват време като доброволци в центрове за бездомни младежи.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Лейди Гага по време на „Bad Romance“ преди промените.

Оригинална концепция[редактиране | редактиране на кода]

В интервю, Лейди Гага споделя, че намерението ѝ е да създаде интересна, скъпа продукция, която да е достъпна за феновете ѝ. Тя описва шоуто като „поп електро опера“ поради сюжета и театралността на продукцията, които наподобяват тези на опера спектакъл. Певицата добавя, че е искала да преосмисли пространството на сцената и с креативната си трупа Haus of Gaga работят по дизайн, който поставя сцената в рамка с променена перспектива. Размерите на всяка зала, посетена от турнето, са обмисляни предварително, за да може да съвпаднат със създадената рамка.

Шоуто разглежда темата за еволюцията, както и редица страхове, които Лейди Гага представя на публиката с албума „The Fame Monster“. Докато работи по концепцията за шоуто, Гага говори за първородния грях и наличието на демони в хората. Тези теми имат роля и в избора на гардероб за турнето, който, според певицата, „е на изцяло ново ниво в сравнение с това, което е представила с The Fame Ball Tour“. Въпреки че Гага признава, че е черпила вдъхновение от идеите, които са обсъждали с Кание относно отмененото турне, тя няма намерение да използва нищо от това, което са създали заедно. В по-късно интервю описва Fame Kills като „великото изгубено турне“.

В интервю за MTV, певицата споделя:

Започвам като клетка и раста и се променям по време на шоуто. Направихме го в този стил, който започва да се превръща в моя запазена марка, който е, както знаете, отчасти поп, отчасти изкуство, отчасти модна инсталация. Спектакълът е една история, която показва как се боря с чудовищата по пътя си. Изпълняваме песни от „The Fame“ и „The Fame Monster“, а сцената, която проектирахме с Haus of Gaga е огромен куб. Представете си, че сте опразнили стар телевизор. Това е моят начин да кажа „Моята музика е моето изкуство“.

За изпълнението на Paparazzi Гага си сътрудничи със своя креативен партньор Матю Уилямс. В началото певицата има друга представа, но според Уилямс, тя трябва да сплете косата си, което тя досега не е правила. Той разкрива, че вдъхновението зад идеята му е приказната героиня Рапунцел. Според него, аудиторията разбира историята, но когато е със слънчеви очила върху скеле с танцуващо извънземно зад нея, не би изглеждало като оригинала.

Променен вариант[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнението на Bad Romance с новата концепция.

През декември 2009 г. Лейди Гага разкрива намеренията си да сложи край на концертите с оригиналната концепция и да създаде нова продукция. Според нея промяната е наложителна, тъй като първоначалната версия на шоуто е сглобена за кратък период от време. Певицата си спомня притесненията дали ще успее да измисли концепция толкова бързо, но решителността ѝ да промотира албума надделява. Така се ражда идеята за „нещо, което, ако разполагаше с повече време, никога не би направила“, както тя описва оригиналната продукция. По план новото шоу трябва да влезе в употреба от планираните концерти в арени из Обединеното кралство през февруари 2010 г. „Според екипа ми съм напълно изтрещяла, но не ме вълнува те какво мислят. За да си представите – новата сцена е четири пъти по-голяма от сегашната и концептуално всичко е различно. Нещо, което липсва в поп музиката през последните 10 – 15 години, е шоубизнесът. И това несъмнено ще го възроди“, споделя Гага.

Певицата споделя, че шоуто е изградено като мюзикъл. В него присъстват исторически и съвременни музикални творби, като някои от тях са специално презаписани за продукцията. Екипът на Гага сглобява няколко инструмента в един, който наричат „Ема“. Въпреки промените, Лейди Гага решава, че името да си остане същото.

Запис и излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Американският канал HBO е поканен да запише няколко разпродадени концерта в Madison Square Garden, Ню Йорк. По-късно, най-добрите моменти от шоуто, заедно с ексклузивни задкулисни кадри HBO излъчва през май 2011 г. под заглавието „Lady Gaga Presents: The Monster Ball Tour at Madison Square Garden“ (Лейди Гага представя турнето The Monster Ball в Медисън Скуеър Гардън). Концертът е издаден на DVD и Blu-ray през ноември същата година. След излъчването критиците оценяват филма положително, въпреки че някои от тях изразяват съмнение относно искреността на Гага. Продукцията получава пет номинации за наградите „Еми“ през 2011 г. Физическото издание също е добре оценено, като се класира в DVD чартове по целия свят и получава двойно платинен статус в Австралия и Франция.

На 9 април 2020 г. фен страницата GagaFrontRow публикува запис от екрана на концерта във Филаделфия през 2010 г. Това се явява първият пълен запис на концерт от турнето, тъй като във филма на HBO са изрязани доста части от шоуто.

Сетлист[редактиране | редактиране на кода]

Оригинална концепция
Тази подредба се отнася за концерта на 28 ноември 2009 г. Възможно е други дати да имат различен сет лист.
  1. Dance in the Dark
  2. Just Dance
  3. LoveGame
  4. Alejandro
  5. Monster
  6. So Happy I Could Die
  7. Teeth
  8. Speechless
  9. Poker Face(акустична версия)
  10. Fashion
  11. The Fame
  12. Money Honey
  13. Beautiful, Dirty, Rich
  14. Boys Boys Boys
  15. Paper Gangsta
  16. Poker Face
  17. Paparazzi
Бис
  1. Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)
  2. Bad Romance
Променен вариант
Тази подредба се отнася за концерта на 11 август 2010 г. Възможно е други дати да имат различен сет лист.
  1. Dance in the Dark
  2. Glitter and Grease
  3. Just Dance
  4. Beautiful, Dirty, Rich
  5. Vanity
  6. The Fame
  7. LoveGame
  8. Boys Boys Boys
  9. Money Honey
  10. Telephone
  11. Brown Eyes
  12. Speechless
  13. Yoü and I
  14. So Happy I Could Die
  15. Monster
  16. Teeth
  17. Alejandro
  18. Poker Face
  19. Paparazzi
Encore
  1. Bad Romance

Дати[редактиране | редактиране на кода]

Дата Град Държава Място на провеждане
Северна Америка
27 ноември 2009 Монреал  Канада Бел Сентър
28 ноември 2009 Торонто Еър Канада Център
29 ноември 2009 Отава Скотиабанк Плейс
1 декември 2009 Бостън  САЩ Театър „Уанг“
2 декември 2009
3 декември 2009 Камдън Би Би енд Ти Пъвилиан
9 декември 2009 Ванкувър  Канада Театър „Кралица Елизабет“
10 декември 2009
11 декември 2009
13 декември 2009 Сан Франциско  САЩ Гражданска аудитория „Бил Греъм“
14 декември 2009
17 декември 2009 Лас Вегас Палмс Казино Ризорт
18 декември 2009
19 декември 2009 Сан Диего Валей Вю Казино Център
21 декември 2009 Лос Анджелис Театър „Майкрософт“
22 декември 2009
23 декември 2009
27 декември 2009 Ню Орлиънс Лейкфронт Арена
28 декември 2009 Атланта Театър „Фокс“
29 декември 2009
31 декември 2009 Маями Найт Център
2 януари 2010
3 януари 2010 Орландо Ю Си Еф Арена
7 януари 2010 Сейнт Луис Тетър „Фокс“
8 януари 2010 Чикаго Театър „Роузмънт“
9 януари 2010
10 януари 2010
12 януари 2010 Детройт Джо Луис Арена
13 януари 2010
20 януари 2010 Ню Йорк Рейдио Сити Мюзик Хол
21 януари 2010
23 януари 2010
24 януари 2010
26 януари 2010 Уест Лафайет Елиът Хол оф Мюзик
Европа
18 февруари 2010 Манчестър  Великобритания Манчестър Арена
20 февруари 2010 Дъблин  Ирландия 3Arena
21 февруари 2010
22 февруари 2010 Белфаст  Великобритания Дъ Ес Ес И Арена
24 февруари 2010 Ливърпул Еко Арена Ливърпул
26 февруари 2010 Лондон O₂ Арена
27 февруари 2010
1 януари 2010 Глазгоу Шотландския изложбен и конферентен център
3 януари 2010 Кардиф Моторпойнт Арена Кардиф
4 януари 2010 Нюкасъл Метро Рейдио Арена
5 януари 2010 Бирмингам Ел Джи арена
Океания
13 март 2010 Окланд  Нова Зеландия Вектор Арина
14 март 2010
17 март 2010 Сидни  Австралия Сидни Ентъртейнмънт Сентър
18 март 2010
20 март 2010 Нюкасъл Нюкасъл Ентъртейнмънт Сентър
23 март 2010 Мелбърн Род Лейвър Арена
24 март 2010
26 март 2010 Бризбейн Бризбейн Ентъртейнмънт Център
27 март 2010
29 март 2010 Канбера AIS Арена
1 април 2010 Пърт Бърсууд Доум
3 април 2010 Аделейд Аделейд Ентъртейнмънт Център
5 април 2010 Уулонгонг Уулонгонг Ентъртейнмънт Център
7 април 2010 Сидни Сидни Ентъртейнмънт Сентър
9 април 2010 Мелбърн Род Лейвър Арена
Азия
14 април 2010 Кобе  Япония Уърлд Хол
15 април 2010
17 април 2010 Йокохама Йокохама Арена
18 април 2010
Европа
7 май 2010 Стокхолм  Швеция Ериксон Глоуб
8 май 2010
10 май 2010 Хамбург  Германия Барклейкард Арена
11 май 2010 Берлин Мерцедес-Бенц Арена
15 май 2010 Арнем  Нидерландия Гелредоум
17 май 2010 Антверпен  Белгия Спортпалейс
18 май 2010
21 май 2010 Париж  Франция Пале Омниспор дьо Пари-Берси
22 май 2010
24 май 2010 Оберхаузен  Германия Кьониг Пилзнер Арена
25 май 2010 Страсбург  Франция Зенит дьо Страсбург
27 май 2010 Нотингам  Великобритания Нешънъл Айс Център
28 май 2010 Бирмингам Ел Джи Арена
30 май 2010 Лондон O2 Арена
31 май 2010
2 юни 2010 Манчестър Манчестър Арена
3 юни 2010
4 юни 2010 Шефилд Шефилд Арена
Северна Америка
28 юни 2010 Монреал  Канада Бел Сентър
1 юли 2010 Бостън  САЩ ТД Гардън
2 юли 2010
4 юли 2010 Атлантик Сити Бордуолк хол
6 юли 2010 Ню Йорк Медисън Скуеър Гардън
7 юли 2010
9 юли 2010
11 юли 2010 Торонто  Канада Еър Канада Център
12 юли 2010
14 юли 2010 Кливланд  САЩ Куикън Лоунс Арена
15 юли 2010 Индианаполис Банкерс Лайф Филдхаус
17 юли 2010 Сейнт Луис Скоттрейд Център
20 юли 2010 Оклахома Сити Чесапийк Енерджи Арена
22 юли 2010 Далас Американ Еърлайнс Център
23 юли 2010
25 юли 2010 Хюстън Тойота Център
26 юли 2010
28 юли 2010 Денвър Пепси Център
31 юли 2010 Финикс Толкинг Стик Ризорт Арена
3 август 2010 Канзас Сити Спринт Център
6 август 2010 Чикаго Грант Парк
11 август 2010 Лос Анджелис Стейпълс Център
12 август 2010
13 август 2010 Лас Вегас MGM Гранд Гардън Арена
16 август 2010 Сан Хосе SAP Център
17 август 2010
19 август 2010 Портланд Мода Център
21 август 2010 Такоума Такоума Доум
23 август 2010 Ванкувър  Канада Роджърс Арена
24 август 2010
26 август 2010 Едмънтън Рексал Плейс
27 август 2010
30 август 2010 Сейнт Пол  САЩ Ексел Енерджи център
31 август 2010
2 септември 2010 Милуоки БМО Харис Брадли Център
4 септември 2010 Детройт Дъ Палас ъф Обърн Хилс
5 септември 2010 Питсбърг Консол Енерджи Център
7 септември 2010 Вашингтон Верайзън Център
8 септември 2010 Шарлотсвил Джон Пол Джоунс Арена
14 септември 2010 Филаделфия Уелс Фарго Център
15 септември 2010
16 септември 2010 Хартфорд Екс Ел Център
18 септември 2010 Шарлът Тайм Уорнър Кейбъл Арена
18 септември 2010 Роли RBC Център
Европа
13 октомври 2010 Хелзинки  Финландия Хартвал Арена
14 октомври 2010
16 октомври 2010 Осло  Норвегия Осло Спектрум
17 октомври 2010
20 октомври 2010 Хернинг  Дания Джиске Банк Боксен
26 октомври 2010 Дъблин  Ирландия 3Arena
27 октомври 2010
29 октомври 2010
30 октомври 2010 Белфаст  Великобритания Дъ Ес Ес И Арена
1 ноември 2010
2 ноември 2010
5 ноември 2010 Загреб  Хърватия Арена Загреб
7 ноември 2010 Будапеща  Унгария Будапеща Арена
9 ноември 2010 Торино  Италия Паласпорт Олимпико
11 ноември 2010 Виена  Австрия Винер Щатхале
14 ноември 2010 Цюрих  Швейцария Халенщадион
15 ноември 2010
17 ноември 2010 Прага  Чехия O2 арена
19 ноември 2010 Малмьо  Швеция Малмьо Арена
22 ноември 2010 Антверпен  Белгия Спортпалейс
23 ноември 2010
26 ноември 2010 Гданск  Полша Ерго Арена
29 ноември 2010 Ротердам  Нидерландия Ахой Ротердам
30 ноември 2010
2 декември 2010 Лион  Франция Хале Тони Гарние
4 декември 2010 Милано  Италия Медиоланум Форум
5 декември 2010
7 декември 2010 Барселона  Испания Палау Сант Жорди
10 декември 2010 Лисабон  Португалия MEO Арена
12 декември 2010 Мадрид  Испания Барклейкард център
16 декември 2010 Лондон  Великобритания O₂ Арена
17 декември 2010
20 декември 2010 Париж  Франция AccorHotels Arena
21 декември 2010
Северна Америка
19 февруари 2011 Атлантик Сити  САЩ Бордуолк хол
21 февруари 2011 Ню Йорк Медисън Скуеър Гардън
22 февруари 2011
24 февруари 2011 Вашингтон Верайзън Център
26 февруари 2011 Питсбърг Консол Енерджи Център
28 февруари 2011 Чикаго Юнайтед Център
1 март 2011 Гранд Рапидс Ван Андел Арена
3 март 2011 Торонто  Канада Еър Канада Център
4 март 2011 Бъфало  САЩ Фърст Ниагара Център
6 март 2011 Отава  Канада Скотиабанк Плейс
8 март 2011 Бостън  САЩ ТД Гардън
10 март 2011 Кълъмбъс Валю Сити Арена
12 март 2011 Луисвил KFC Yum! Center
14 март 2011 Далас Американ Еърлайнс Център
15 март 2011 Сан Антонио Ей Ти енд Ти Център
17 март 2011 Омаха Сенчъри Линк Сентър
19 март 2011 Солт Лейк Сити Вивинт Смарт Хоум Арена
22 март 2011 Оукланд Оракъл Арена
23 март 2011 Сакраменто Слип Трейн Арена
25 март 2011 Лас Вегас MGM Гранд Гардън Арена
26 март 2011 Финикс US Airways Center
28 март 2011 Лос Анджелис Staples Center
29 март 2011 Сан Диего Viejas Arena
31 март 2011 Анахайм Honda Center
4 април 2011 Тулса BOK Center
6 април 2011 Остин Frank Erwin Center
8 април 2011 Хюстън Toyota Center
9 април 2011 Ню Орлиънс New Orleans Arena
12 април 2011 Форт Лодърдейл BankAtlantic Center
13 април 2011 Маями American Airlines Arena
15 април 2011 Орландо Amway Center
16 април 2011 Тампа St. Pete Times Forum
18 април 2011 Атланта Arena at Gwinnett Center
19 април 2011 Нашвил Bridgestone Arena
22 април 2011 Нюарк Prudential Center
23 април 2011 Юниъндейл Nassau Veterans Memorial Coliseum
25 април 2011 Монреал  Канада Bell Centre
27 април 2011 Кливланд  САЩ Quicken Loans Arena
3 май 2011 Гуадалахара  Мексико Estadio Tres de Marzo
5 май 2011 Мексико Foro Sol
6 май 2011

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Monster Ball Tour в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​