Titan Quest

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Титан Куест
Информация
ПроизводителАйрон Лор Ентертеймънт
Издадена на26 юни 2006 г.
Жанрролева игра
Режим на играСамостоятелна игра, Многопотребителска игра
ПлатформаУиндоус
НосителЦифрово разпространение
Играчиедин или повече
Уебсайтtitanquestgame.com

Титан Куест (в превод: Титанично търсене, на английски Titan Quest) е екшън-ролева игра, разработена от Iron Lore Entertainment. Разпространява се световно от

THQ и е пусната на 26 юни 2006.[1] Пусната е за разпространение през Steam, заедно с разширението Titan Quest: Immortal Throne, на 17 юли 2007.[2] Играта може да се закупи също през Impulse, GamersGate, GameTap, Direct2Drive and OnLive.

Пуснато е и ограничено издание почти по същото време, което е в луксозна метална опаковка. По-късно е пуснато луксозно издание, съдържащо всички поправки. Най-накрая е издадено и златно издание, съдържащо оригиналната игра и разширението. На 31 август 2016 излиза юбилейно издание, което е безплатно за всички, вече притежаващи играта, като то съдържа много поправки и подобрения – подобрен изкуствен интелект, постижения, карти за размяна, модификации, подобрена мрежова игра и други.

Игрален процес[редактиране | редактиране на кода]

Играчът поема ролята на герой, който се сражава с чудовища из три класически митологични обстановки, включващи Спарта/Древна Гърция, Древен Египет и Пътят на коприната/Азия. Идеята за играта е създадена от един от съавторите на Age of Empires – Браян Съливан (Brian Sullivan) и предоставя на играчите ragdoll physics, модерни светлинни ефекти, смяна на ден с нощ, доста точна древна митология, модерна триизмерна графика, уникални съкровища и предмети и бърза и динамична игра. Освен това има и вграден редакторски модул за онези играчи, които биха желали да създават свои собствени светове, модификации, кампании и приключения. Играта съдържа над хиляда игрови предмета, които героите могат да ползват. Те биват както обикновени, така и редки и уникални. Играта става прогресивно по-трудна с напредването в сюжета и заради това доброто развитие на уменията на героите е от голямо значение още в началото на играта.

Мрежова игра[редактиране | редактиране на кода]

Мрежовите режими на игра поддържат от 2 до 6 играчи, които да играят на един сървър. Може да се играе както през местна мрежа, така и през интернет. Играта през интернет изисква ползването на централизиран сървърен софтуер като Gamespy, който показва на играча достъпните сървъри, които са със същата версия на играта.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Играта се върти около прекъсването на връзката между хората и боговете. Главният герой (чието име и пол избира играчът) започва приключението си на един черен път до едно малко село близо до Спарта на име Хилос. Там той (или тя) научава, че светът е нападнат от орди чудовища и зверове (вдъхновени основно от митологията), които тероризират селяните, унищожават реколтата им, изгарят храмове, опустошават села и обсаждат градове. След като героят бива изпратен на мисия до Делфи от спартанския военачалник Леонид, историята се завърта около измисления за играта Орден на Прометей и опитите му да възстанови баланса в света. Героят се бие с харпии, сатири, огромни паяци, живи мъртъвци и всякакви други митични чудовища, които по всякакъв начин се опитват да го възпрепятстват в пътя му до следващото селище. Периодично героят се сблъсква и с по-силни чудовища-главатари, които обикновено са част от някоя странична задачка или приключение. По-големи главатари се появяват по-рядко и обикновено пазят ключови за главната мисия предмети или места. На края на всяка глава от сюжета героят се сблъсква с главатари, наречени „телкини“ (ед. ч. – телкин). Накрая многострадалния и пропътувал половината свят герой се среща и с последния главатар – титанът Тифон.

Разширението Безсмъртен престол (Immortal Throne)[редактиране | редактиране на кода]

Разширението за играта е пуснато през март 2007 г. Наред с някои игрови новости и промени, то включва и продължение на историята. Зевс изпраща героя в Подземното царство, където той/тя трябва да се сблъска с Хадес, гръцкия бог на мъртвите.

Паралелно с разширението много почитатели пускат свои собствени модификации и нива, целящи да подобрят и разнообразят играта.

Често те използват прости програми, с които да модифицират трудността или да променят предмети, но освен това има цели приключения, които са изцяло преобразени. Вероятно най-популярният от тези модификации е „Lilith“ [3], който практически добавя нов игрови свят с над 150 часа игра и нови игрови елементи.

Разширението Рагнарок (Ragnarök)[редактиране | редактиране на кода]

10 години след последното голямо обновление, на 17 ноември 2017 година е пуснато разширението Рагнарок. Добавени са нови земи, а преминавайки през тях, героят трябва да се бори със същества от немската митология. Другите промени включват много нови предмети, подобрени графични и физически ефекти, хвърлящи се оръжия и нов игрови клас Майстор на руните.

Оценки и критика[редактиране | редактиране на кода]

Към юли месец 2010 г. оценката на оригиналната игра в Metacritic е „77“. Първоначалните критики са насочени основно към инвентарната система на играта, както и тромавото поведение на някои компютри. Освен това критиците определят играта като твърде сходна с Diablo II и я обвиняват че не предоставя нещо наистина ново на играчите.

Разширението Безсмъртен престол поправя някои от тези проблеми, включително поведението на играта и управлението на инвентара. Заради тези и други подобрения на цялостното усещане от играта, то бива прието доста добре от играчите и критиците и затова към юли 2010 г. има оценка „80“ в Metacritic.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]