Trichobilharzia ocellata

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Trichobilharzia ocellata
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Спиралови (Spiralia)
тип:Плоски червеи (Platyhelminthes)
клас:Смукалници (Trematoda)
разред:Strigeatida
семейство:Schistosomatidae
род:Trichobilharzia
вид:T. ocellata
Научно наименование
[ редактиране ]

Trichobilharzia ocellata е паразитен трематод от семейство Schistosomatidae разпространен в Европа и Нова Зеландия[1].

Видът паразитира при птици от семейство Патицови. Цикълът на развитие е подобен на този при шистозомите. Отделените с птиците фекалии заразени с яйца попадат във водоеми. Тук яйцата се излюпват и се развиват мирацидии. Те проникват в сладководното охлювче Lymnaea stagnalis. След няколкодневно развитие в него го напускат като церкарии, които са инвазиоспособни и проникват през кожата в крайния гостоприемник. Тук по кръвен път преминават през белите дробове и се локализират в кръвоносните съдове на черния дроб[2].

Хората не са краен гостоприемник на паразита, но въпреки това церкарии проникват през кожата като предизвикват т.нар „обрив на плувеца“ – форма на дерматит.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Trichobilharzia ocellata (La Valette, 1855) .  в сайта на World Register of Marine Species посетен на: 29 декември 2013.
  2. Trichobilharzia ocellata, архив на оригинала от 27 април 2012, https://web.archive.org/web/20120427033029/http://www.biologie.uni-erlangen.de/parasit/contents/research/tricho.html, посетен на 29 декември 2013