Vietcong

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Vietcong
ПроизводителPterodon и Illusion Softworks
ИздателGathering
Издадена на26 март 2003
ЖанрШутър от първо лице
Режим на играSingle player
Multiplayer
ПлатформаPC, PlayStation2, Xbox
Носител2 CDs
ИзискванияМинимални:
Intel Pentium III processor 500MHz,
128MB RAM, 800MB HDD space,
DirectX 8.1-compatible 3D accelerator
with 32MB RAM,
DirectX 8.1-compatible sound card,
CD-ROM 8x

Vietcong (Виетконг) е шутър от първо лице създаден от Pterodon и Illusion Softworks, и разпространен от Gathering през април 2003 г. Действието се развива по време на войната във Виетнам. Играча поема управлението, в сингълплейър кампанията над Sgt.F.C. Стив Хоукинс (Steve Hawkins). Хоукинс е войник от Специалните Сили, изпратен в базата „Ной Пек“ (Hui Pek), намираща се в района на Линията Хо Ши Мин, преминаваща от Камбоджа в Южен Виетнам. Това е едно от най-опасните места в цял Виетнам. Той е командир на Специалните Сили в базата. В отряда влизат:

  • Томас Бронсън (Thomas Bronson) – афроамериканец, който избира армията пред опасността да влезе в затвора. Бронсън е инженера и оръжейния експерт в отряда.
  • Джо Крокър (Joe Crocker) – е от Сан Франциско. Изгонен е от университета „Станфорд“ и затова отива в армията. Крокър е военния медик в отбора.
  • П. Дж. Дефорт (P.J. Defort) – млад и интелигентен кадет от Военно Въздушните Сили на САЩ. Дефорт е радиста на отряда.
  • Ли Дие Нът (Le Duy Nhut) – виетнамец, познаващ много добре района около Ной Рек. Нът е водач и преводач на взвода.
  • С. Дж. Хорнстър (C. J. Hornster) – силен физически човек с огромното желание да открие и унищожи враговете. Хорнстър е картечаря в отряда.

По време на сингълплейър кампанията играча има възможността да изиграе около 20 драматични мисии, включващи много подмисии. В играта има повече от 20 вида действителни оръжия използвани през войната. Играча може да указва цели и за артилерийски обстрел. Мисиите са изключително разнообразни. От стрелба от хеликопртер и бой в опасните системи от тунели до спасяване на американски войници в плен на врага. Играта има и много добър мултиплейър режим, включващ: CTF, DM, TDM, ATG, LMS, RW. Вече три години след излизането си Виетконг продължава да бъде популярна в мрежова игра.
Към оригиналната игра през февруари 2004 г. излезе експажъна Vietcong – Fist Alpha, с допълнителна сингълплейър кампания, оръжия и нови карти за мрежова игра. Следва Vietcong – Purple Haze във формат за PlayStation2 и Xbox, разпространен от Coyote Games. Излезе и продължението на играта – Vietcong 2 (октомври 2005 г.). В продължението действието се развива в и около град Хюе по време на Офанзивата Тет. В нея играча ще може да играе и от страната на Виет Конг.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]