Windows 3.x

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Windows 3.x
РазработчикMicrosoft
Лицензкомерсиален софтуер
ПредшественикWindows 2.1x (1988 г.)
НаследникWindows 95 (1995 г.)
Windows NT 3.1 (1993 г.)
Windows 3.x в Общомедия

Windows 3.0 е издаден през май 1990 г. като своеобразно продължение на първите две версии на операционната система на Microsoft – Windows 1.0 и Windows 2.0, като предлага на потребителя по-удобенграфичен интерфейс и повече възможности.

Със способността си да адресира повече от 640К памет и много по-мощният интерфейс, производителите на софтуер започват да правят различни приложения за Windows 3.0, което до голяма степен помага на Microsoft да продадат над 10 милиона копия, което го прави бестселър с графична среда.

Версии[редактиране | редактиране на кода]

Windows 3.1[редактиране | редактиране на кода]

Издаден през април 1992 г., това е обновление за Windows 3.0 с няколко допълнителни подобрения над стабилността и работата на операционната система. За първите три месеца след пускането му на пазара са продадени над 3 милиона копия с включените подобрения от Windows 3.0.

Windows 3.11[редактиране | редактиране на кода]

Поредната подобрена версия на 3.хх серията операционни системи на Microsoft, тя не предлага нови приложения и възможности а поправени грешки в самото ядро и отстранени мрежови проблеми.

Windows for Workgroups 3.1[редактиране | редактиране на кода]

Следващата от тази серия, издадена октомври 1992 г.[1] Тук за първи път Microsoft включват в Windows пълна мрежова поддръжка и ресурси като peer-to-peer file и printer sharing. Тук потребителя лесно може да се ориентира и да конфигурира своята мрежа като споделя ресурсите на компютрите и устройствата и да избере, кои файлове да са достъпни от друг компютър и кои не. Windows for Workgroups съдържа още две нови приложения: Microsoft Mail и Schedule+.

Windows for Workgroups 3.11[редактиране | редактиране на кода]

Тази версия е издадена на 11 август 1993 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Windows for Workgroups Version History // Архивиран от оригинала на 2006-11-07.
  2. Windows 3.1