Wir sind Helden

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Wir sind Helden
Марк Тавасол, Жан-Мишел Турет, Пола Рой и Юдит Холофернес
Марк Тавасол, Жан-Мишел Турет, Пола Рой и Юдит Холофернес
Информация
ОтГермания
Създаване2001
СтилПоп, Рок, Алтернативен рок
Активност2000 – 2012
Музикален издателEMI
УебсайтОфициален сайт
ЧленовеЮдит Холофернес
Жан-Мишел Турет
Пола Рой
Марк Тавасол
Wir sind Helden в Общомедия

Wir sind Helden (WSH; на български: Ние сме герои) е немска музикална група от Берлин.

История[редактиране | редактиране на кода]

Юдит Холофернес, настоящият вокал, започва своята кариера още преди основаването на Wir Sind Helden като солоизпълнител по малките берлински клубове и издава свой собствен албум (Kamikazefliege). В търсенето си за музиканти, които могат да акомпанират на гласа ѝ, тя среща през 2001 г. в Хамбург барабанистът Пола Рой и китаристът и кейбордист Жан-Мишел Турети веднага се сприятелява с тях. В началото групата свири по клубовете под името Judith Holfernes и издава няколко песни чрез онлайн портала BeSonic Архив на оригинала от 2020-11-29 в Wayback Machine. Басисът Марк Тавасол е предложен за член на групата от Пола Рой и няколко седмици по-късно е официално приет. Предполага се, че името на групата е инспирарно от сингълът на Дейвид Бауи Heroes.

През 2002 г. продуцентът Патрик Майер забелязва групата на един фестивал за дебютанти. С негова помощ групата записва няклоко песни и издават първото си EP Guten Tag (герм. Добър ден). То излиза с много малък тираж от 3000 диска и става популярен само в Берлин, където радиото radioeins (Радио от групата на rbb) редовно върти. С едноименната песен Guten Tag Wir sind Helden влизат през 2002 г. без помощта на голям издател в класациите. Огромен дял за ранния успех на групата има и техният „партизански маркетинг“. След участието на Холофернес в Шоуто на Харалд Шмидт популярността на групата сериозно нараства.

Година по-късно следва издаването на Die Reklamation (герм. Рекламацията). Албумът веднага попада на 6-о място в германските класации за албуми, достига 2-ро място и става един от най-продаваните албуми за 2003 и 2004 г.

Wir sind Helden в Бон

Високи позиции в немските и австрийски класации Wir sind Helden постигат и през 2005 г. с втория си албум Von hier an blind (герм. Оттук на сляпо) още в първите седмици след издаването. Също и предишната им тава Die Reklamation попада през 2005 г. отново в класациите за албуми и достига дори 38-о място. Като цяло от първите им два албума са продадени 1,2 милиона копия в Германия.

В рамките на световния благотворителен концерт Live-8 Wir sind Helden излизат на сцената в Берлин на 2 юли 2005.

Междувременно Wir sind Helden се опитват да навлязат и на чуждестранния пазар и затова издават някои от песните си на други езици. Със sā itte miyō групата прави японска версия на Von hier an blind през 2005 г., а през 2006 г. последва и издаването на албум с песни от Die Reklamation и Von hier an blind за френския пазар, който съдържа и допълнителни френски версии на Von hier an blind (фр. Le vide), Guten Tag (фр. La réclamation) и Aurélie (фр. Aurélie, c'est pas Paris). За началото на 2007 г. групата обяви, че ще издаде нов албум.

На 25 май 2007 г. излезе третият им студиен албум Soundso, който в рамките на една седмица веднага се изкачи на 2-ро място в класациите на Германия и Австрия. Първият сингъл Endlich ein Grund zur Panik излезе на 27 април още преди официалния релийс на албума. Като втори сингъл групата пусна на 6 юли песента Soundso заедно с няколко unplugged-версии от записите им за радио F4

Композиции[редактиране | редактиране на кода]

Марк Тавасол
Марк Тавасол и Пола Рой

Текстове[редактиране | редактиране на кода]

Холофернес критикува в своите текстове комерсиализацията (Guten Tag), ненужното старание (Müssen nur wollen), консервативните правила (Ist das so?) или музикалната индустрия (Zuhälter) и създадената от нея нова генерация от певици, които постигат успех не толкова с музикален талант, колкото с атрактивен вид (Zieh dir was an). Също така и любовта е тематизирана от Холофернес в много песни, понякога по хумористичен (Aurélie), понякога и по сериозен начин (Außer dir). С песента Heldenzeit тя отговаря на често задавания въпрос, защото групата се казва „Wir sind Helden“, а във Wütend genug Холофернес отвръща на критиката, че нейното реноме е прекалено мило и послушно. Със сингълът Gekommen um zu bleiben Wir sind Helden отговарят на предположенията, че техният първи албум ще се окаже и последен и че групата няма да успее да отвърне на високите очаквания на публика и критици.

Музикален стил[редактиране | редактиране на кода]

Дебютният албум на Wir sind Helden, Die Reklamation, съдържа перди всичко елемнти на електро-поп и напомня музикално на Neue Deutsche Welle. Някои от песните произхождат още от времето, когато Холофернес е солоизпълнител. Вторият Von hier an blind е като цяло по-рокаджийски. В неговото създаване всички членове на групата участват много по-наравно отколкото при Die Reklamation.

Значение[редактиране | редактиране на кода]

Wir sind Helden са считани за предвестник на едно движение, което създава през 2004 г. още няколко немски групи като Silbermond и Juli. Особено в някои моменти последните се опитват да копират Wir sind Helden с оглед на езиковата метафорика. Групите често са определяни като членове на стиловата насока Neue Neue Deutsche Welle.

Рок-групите Astra Kid, Clueso и певецът Oliver Schulz стават също известни покрай участията им като подгряващи изпълнители на Wir sind Helden.

Разни[редактиране | редактиране на кода]

  • Юдит Холофернес и Пола Рой са женени. През декември 2006 г. им се ражда синът Фридрих.
  • Песента Aurélie Холофернес пише за своята френска приятелка Aurélie Audemar, която е била много учудена в началото от културните различия между Германия и Франция, особено при общуването между половете в Берлин.
  • Песента Wenn es passiert става случайно хит в Холандия през лятото на 2006 г., тъй като редовно е въртяна като песен за финалните надписи на спортното студио за Световното първенство по футбол 2006 и по този начин става известна из цялата страна.
  • В рамките на проекта „iTunes Foreign Exchange“ групата записва песента When Your Heart Stops Beating на +44. Като отговор на това американската група изпя Guten Tag. И двете песни бяха пуснати за продажба на 4 юни от iTunes Store.
  • В албума на Оливер Шулц Warten auf den Bumerang като беквокал участва Юдит Холофернес в песента Armer Vater.
  • През 2004 г. Юдит Холофернес пее като беквокал за две песни на немската група Tele. 2 години по-късно тя и вокалът на Tele Франческо Вилкинг правят дует за песента Für nichts garantieren, част от новия албум на Wir sind Helden.
  • Като част от концерта им на фестивала Rock Am Ring 2007 групата провежда експеримент за земетресение по желание на научното списание Quarcs & Co и Изследователски център Потсдам с помощта на 50 000 зрители.

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

Издаден Заглавие Позиция в класациите Продажби
DE AT CH
04. Juli 2003 Die Reklamation 2 3 38 800.000 (4 x платинен)
01. April 2005 Von hier an blind 1 1 5 500.000 (2 x платинен, 1 x златен)
25. Mai 2007 Soundso 2 2 11 100.000 (1 x златен)

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Позиция в класациите Албум
DE AT CH
2003 Guten Tag 53 Die Reklamation
2003 Müssen nur wollen 57 Die Reklamation
2003 Aurélie 47 Die Reklamation
2004 Denkmal 26 41 Die Reklamation
2005 Gekommen um zu bleiben 24 4 39 Von hier an blind
2005 Nur ein Wort 28 13 Von hier an blind
2005 Von hier an blind 42 57 Von hier an blind
2006 Wenn es passiert 41 34 Von hier an blind
2007 Endlich ein Grund zur Panik 34 32 Soundso
2007 Soundso 62 Soundso