Върколака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Wolverine (Marvel Comics))
Върколака
герой на Лен Уейн, Джон Ромита Ст., Хърб Траймп
от Марвел Комикс
Характеристики
Алтер егоДжеймс Хаулет
ПсевдонимЛоуган, Смърт, Кръпка, Оръжие Х, Агент Десет, Ръка на Бога, Май'Кет, Емилио Гара, Питър Ричардс, Канадеца, Джеймс Лоуган, Мутант №9601, Дивак
Вид / РасаМутант
УменияВъзстановяващ лекуващ фактор; свръхчовешки сетива, сила, издръжливост, бързина и рефлекси; обточена с адамантий скелетна структура със скриващи се в ръцете му нокти; устойчивост на телепатия; експерт в бойните изкуства
АсоциацииХ-Мен
Първа поява„The Incredible Hulk“ бр. 180-181 (октомври-ноември 1974 г.)
Върколака в Общомедия

Върколака (на английски: Wolverine) е измислен персонаж, супергерой в комиксите, издавани от Марвел Комикс. Роден е през 1880-те г. под името Джеймс Хаулет, но обикновено е наричан Лоуган. Върколака е мутант, който притежава животински сетива и рефлекси, както и лекуващ фактор, който му позволява да възстановява практически всяка рана. Тази негова способност помага на супервоенната програма Оръжие Х (Weapon X) да свърже костната му система с неуязвимия метал адамантий, което създава много остри нокти, които могат да се прибират в кожата му когато пожелае. Също така той е и майстор в ръчните борби и бойните изкуства. Върколака е член на няколко екипа, включително Х-Мен и Новите отмъстители.

Създаден е от писателя Лен Уейн и художника Джон Ромита-старши с малко добавки от илюстратора на „Incredible Hulk“ („Невероятният Хълк“) – Хърб Тримпе, Върколака за пръв път се появява в „The Incredible Hulk“ бр. 180-181 (октомври 1974 г.).

Върколака се присъединява към списъка на „Съвсем новите и съвсем различни Х-Мен“ в „Giant-Size X-Men“ („Огромният Х-Мен“) бр. 1 (май 1975 г.). Върколака е символ на много от грубите антивластни антигерои, които изплуват в американската популярна култура след войната във Виетнам, и със своето желание да използва смъртна сила и вродена натура той се превръща в един от стандартните за комиксите антигерои в края на 80-те години на 20 век. В резултат на това героят става абсолютен любимец на феновете на все по-известните Х-Мен. Той е отличен в собствения си соло комикс от 1988 г. и е централен герой във всяка адаптация на Х-Мен, включително в анимационните серии по телевизията, видео игрите и едноименната филмовата трилогия, където е игран от Хю Джакман.

История на публикуване[редактиране | редактиране на кода]

Върколака за пръв път се появява във финалния „дразнещ“ панел на „The Incredible Hulk“ („Невероятният Хълк“) бр. 180 (октомври 1974 г.), написан от Лен Уейн и нарисуван от Хърб Тримпе. Героят тогава се появява в няколко реклами в различни комикси на Марвел в началото на юли преди първата си по-важна роля в „Incredible Hulk“ бр. 181, пак от Уейн и Тримпе. Джон Ромита старши измисля жълто-синия костюм на Върколака. Представянето на героя е двусмислено – разбулва малко от неговия живот като свръхчовешки агент на Канадското правителство. В тези свои появи той не може да прибира ноктите си, въпреки че Лен Уейн твърди, че те винаги са били замислени като прибиращи се в кожата му, когато героят поиска. Върколака се появява за кратко във финала на тази история в „The Incredible Hulk“ бр. 182.

Следващата поява на Върколака в комикс е през 1975 г. – „Giant-Size X-Men“ („Огромният Х-Мен“) бр. 1, написан от Уейн и нарисуван от Дейв Кокръм, в който Върколака е новобранец за нов взвод. Гил Кейн, който е художник на корицата на комкса, без да иска прави маската на Върколака грешно, с по-големи шлемове. Дейв Кокръм харесва промяната на Кейн (като вярва, че е близка до маската на Батман) и решава да я съчетае в своите собствени скици за действителната история. Също така Кокръм е първият художник, който рисува Върколака без неговата маска, и характерната му прическа става отличителен белег на героя.

Следва съживяване на Х-Мен с възраждането на „The X-Men“ – брой 94 (август 1975 г.), нарисуван от Кокръм и написан от Крис Клеърмонт. В „The X-Men“ Върколака първоначално е засенчен от другите герои, макар че той създава напрежение в отбора като се е влюбва в приятелката на Циклоп – Джийн Грей. След като сериите прогресират, Клеърмонт и Кокръм (който предпочитал Нощната сянка) обмислят изхвърлянето на Върколака от сериите. Наследникът на Кокръм, художникът Джон Байърн, харесва героя, по-късно обяснявано че като канадец, той не иска да види канадски герой отхвърлен. Байърн създава Алфа Ятото – група от канадски спергерои, които се опитват да вземат Върколака повторно, като тяхното правителство има тежкото бреме да го тренира. По-късните истории постепенно установяват мрачното минало на Върколака и неговата непостоянна натура, с която той се бори, за да е в състояние.

Също така Бърн създава нов жълто-кафяв костюм за Върколака, като запазва характерните му „рогца“ на маската.

След като Байърн спира работа по комикса, „Върколака“ остава в „Х-Мен“. Нарастващата популярност на героя стига до соло в четири броя – „Wolverine“ („Върколак“) (септември-декември 1982 г.), от Клеърмонт и Франк Милър, последван от шестте броя на „Kitty Pryde and Wolverine“ („Кити Прайд и Върколак“) от Клеърмонт и Ал Милгром (ноември 1984 г. – април 1985 г.). Марвел правят една растяща соло поредица, написана от Клеърмонт и с арта на Джон Бушема през ноември 1988 г. Тя трае 189 броя. По-късно Лари Хама започва работа върху поредицата. Други писатели, които работят върху двете продължителни серии „Wolverine“ включват Питър Дейвид, Арчи Гудуин, Ерик Ларсен, Франк Тиери, Грег Рука и Марк Милар. Много известни художници също работят по сериите, включително Джон Байърн, Марк Силвестри, Марк Тексейра, Адам Кюбърт, Лейнъл Франсис Йу, Роб Лайфелд, Шон Чен, Дарик Робъртсън, Джон Ромита Мл. и Умберто Рамош.

В допълнение на сериите „Wolverine“ и появите му в различните Х-Мен серии, два други сценария се разказват за миналото на героя: „Weapon X“ („Оръжие Х“) от писателя-художник Бари Уиндзър-Смит, издадени в „Marvel Comics Presents“ („Марвел Комикс представя“) бр. 72-84 (1991 г.), и „Origin“ („Произход“) – минисерия в шест броя от писателите Джо Кесада, Пол Дженкинс и Бил Джемас, както и художника Анди Кюбърт (ноември 2001 – юли 2002 г.). Появява се и втора соло серия, резултат от първата – „Wolverine: Origins“ („Върколак: Произходи“), написана от Даниел Уей и с арта на Стив Дилън, която продължава да излиза.