Сяоми

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Xiaomi)
Сяоми
Xiaomi, 小米集团
Магазин на Сяоми в Ханджоу
Магазин на Сяоми в Ханджоу
Типчастна
ИндустрияБитова техника
Основаване6 април 2010 г.
ОснователЛей Дзюн
СедалищеПекин, Китай
Ключови личностиЛин Бин (президент)
Служителиоколо 5000[1]
ПродуктиМобилни телефони, Програмно осигуряване
ПродукцияМобилни телефони, MIUI
Годишни приходиПовишение 205,839 млрд. ¥ (2019)[2]
Оперативна печалбаПовишение 11,760 млрд. ¥ (2019)[2]
Чиста печалбаПонижение 10,103 млрд. ¥ (2019)[2]
Общо активи253,68 млрд. ¥ (2020 г.)
Уебсайтwww.mi.com
Сяоми в Общомедия

Сяоми Корпорейшън[a] (на традиционен китайски: 小米集團, на опростен китайски: 小米集团, на пинин: Xiǎomǐ Jítuán, „Сяоми Дзитуан“) е китайска компания за електроника, основана от Лей Дзюн (雷军, Lei Jun) през 2010 година.

Название[редактиране | редактиране на кода]

Името на компанията буквално се превежда като „малко зрънце“, т.е. просо. Лей Дзюн (основателят на компанията) обяснява,[3] че това е препратка[4] към интерпретация на една от будистките сутри – „силата на просено зърно е голяма колкото планината Меру и може незабавно да спре бурна река." Също така окончанието MI се интерпретира като „мобилен интернет“ (mobile internet) и даже Mission: Impossible („мисията невъзможна“), намеквайки, че компанията си поставя задачи, които изглеждат невъзможни за изпълнение, и постига успех, като ги решава.[5]

История[редактиране | редактиране на кода]

Xiaomi е основана от седем партньорски фирми на 6 юни 2010 г. На 16 август 2010 г. Xiaomi официално пуска първия MIUI фърмуер, основан на Android.

Първият смартфон Mi1 е обявен през август 2011 г. Той е доставян с вграден фърмуер MIUI, базиран на Android, съвместяващ фирмените стилове на Samsung TouchWiz и Apple iOS. Предлага се и версия на устройството с чист Android.

През август 2012 г. „Сяоми“ анонсира смартфона Mi2. Той е с процесор Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064, 1,5GHz четириядерен чип Krait с 2GB ОЗУ и графичен процесор Adreno 320. На 24 септември 2013 г. компанията обявява, че е продала повече от 10 милиона устройства Mi2 в течение на 11 месеца.

Някои от устройствата Xiaomi се произвеждат в заводите на Foxconn, където се произвеждат iPhone и iPad на Apple.

На 5 септември 2013 г. CEO Лей Дзюн обявява планове за създаване на 3D телевизор под управлението на ОС Android с диагонал 47 инча, който ще се сглобява в завода на корпорацията Wistron в Тайван. Също през септември 2013 г. Xiaomi анонсира смартфона Mi3 с процесор Snapdragon 800 (MSM8974AB) и версия са чипсета NVIDIA’s Tegra 4.

На 25 септември 2013 г. „Сяоми“ обявява плановете си да открие първия си флагмански магазин в Пекин. През октомври 2013 г. Xiaomi става петият мобилен бранд в Китай.

Символът на „Сяоми“ е заек с шапка ушанка с червена звездичка и с червена пионерска връзка на врата.

През 2014 г. „Сяоми“ за пръв път съобщава за началото на международна експанзия във връзка с откриването на първия си магазин в Сингапур. В най-близките планове на компанията е навлизането на пазарите на Малайзия и Индия.

На 17 март 2014 г. е обявен телефонът RedMi Note (известен също като HongMi Note). RedMi Note е снабден с 5,5-инчов HD IPS дисплей по технологията OGS и осемядрен процесор от MediaTek.

През април 2014 г. компанията обявява началото на експанзията си на международните пазари на 10 страни, включително Русия. За отговорен за това е назначен един от бившите сътрудници на Google Хюго Бара.

Устройствата „Сяоми“, преди системата да се появи на световния пазар, са имали логото MI. През 2020 г. е създадена нова отделна марка Aqara[6]

Притеснения за поверителността и събирането на данни[редактиране | редактиране на кода]

Като компания, която е базирана в Китай, Xiaomi е длъжна да споделя данни с китайското правителство съгласно китайския закон за сигурността на интернет и закона за националното разузнаване. Имало е доклади, че услугата за съобщения в облака на Xiaomi изпраща частни данни, включително дневници на обажданията и информация за контакти, до сървърите на Xiaomi. По-късно Xiaomi пуска актуализация на MIUI, която прави съобщенията в облака незадължителни и не изпраща лични данни до сървърите на Xiaomi, ако услугата за съобщения в облака е изключена.

На 23 октомври 2014 г. Xiaomi обявява, че настройва сървъри извън Китай за международни потребители, позволявайки подобрени услуги и спазване регулациите в няколко държави.

На 19 октомври 2014 г. индийските военновъздушни сили издават предупреждение срещу телефоните Xiaomi, заявявайки, че те представляват национална заплаха, тъй като изпращат потребителски данни на агенция на китайското правителство.[126]

През април 2019 г. изследователи от Check Point откриват пробив в сигурността в телефонните приложения на Xiaomi. Съобщават, че пропускът в сигурността е предварително инсталиран.

На 30 април 2020 г. е съобщено от Forbes, че Xiaomi обширно следи използването на своите браузъри, включително активността на частните браузъри, метаданните на телефона и навигацията на устройството, и което е по-тревожно, без сигурно криптиране или анонимизиране, по-инвазивно и в по-голяма степен от масовите браузъри. Xiaomi оспорва твърденията, същевременно потвърждавайки, че е събира широко данни за сърфиране и казва, че данните не са свързани с никакви лица и че потребителите са се съгласили да бъдат проследявани. Xiaomi публикува отговор, в който се казва, че събирането на обобщени статистически данни за употреба се използва за вътрешен анализ и няма да свързва никаква лична информация с която и да е от тези данни. Въпреки това, след проследяване от Габриел Цирлиг, автор на доклада, Xiaomi добавя опция за пълно спиране на изтичането на информация, когато браузъра е използван в режим инкогнито.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Дейността на компанията започва с разработката на Android фърмуера MIUI.

През 2011 г. е пуснат на пазара собствен телефон – Xiaomi Mi1, първото устройство с първоначално вграден MIUI, с конкурентоспособни технически характеристики и невисока цена.

През 2012 г. е пуснат Xiaomi Mi2, с подобрени характеристики, а също излиза подобрена версия на Mi-One Plus.

Xiaomi Mi3 е представен през септември 2013 г. Тогава е представен и първият телевизор на компанията Xiaomi MiTV.

По резултатите от първо тримесечие на 2014 г. компанията заема 3-то място по обем на продажбите на смартфони на китайския пазар (11%), изпреварвайки Apple (10%). В света компанията заема 6-а позиция (3,8%), показва обаче устойчива тенденция на растеж.

На 15 май 2014 г. Лей Дзюн на пресконференция представя 2 продукта – дългоочаквания таблет MiPad и 4K телевизора MiTV 2.

На 22 юли 2014 г. по време на ежегодната конференция компанията анонсира следващото поколение смартфони под името Xiaomi Mi4, а също обявява излизането на шестата версия на фърмуера на базата на ОС Android – MIUI. В хода на конференцията е представена първата „умна гривна“ MiBand.

През 3-то тримесечие на 2014 г. Xiaomi, по данни на IHS iSuppli, за пръв път в своята история излиза на трето място в света по продажби на смартфони.

През 2019 г. компанията обявява, че през 2020 г. ще пусне на пазара повече от 10 модела 5G телефона.[7]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Милиардерът Лей Дзюн, съосновател на компанията, заемащ позицията главен изпълнителен директор, често е наричан китайския Стив Джобс. Той притежава над 30% от акциите на „Сяоми“.
  • През 2012 г. „Сяоми“ има нулева доходност от своя мобилен бизнес, тоест смартфоните са се продавали по себестойност. Следващите планове били да се печели от услуги, интегрирани в рамките на MIUI. Инвеститорите приветстват приетия модел за развитие на компанията. През 2013 г. ежемесечните доходи на мобилното подразделение се увеличили до 20 млн. юана (или 3,27 млн. щ.д.), което съставлява по-малко от 1% от общите доходи на компанията.
  • За да намали операционните разходи, компанията рекламира своята продукция чрез микроблогове, в социалните мрежи и на срещи с възторжени единомишленици. Въпреки това през 2013 г. се откриват два „офлайн“ магазина в Пекин, от които може да се купува продукцията на компанията.
  • Телефоните на „Сяоми“ се ползват с толкова голяма популярност в Китай, че са станали жертва на китайските фалшификатори. Продажбите на своите смартфони, които компанията осъществява от сайта си, траят само няколко минути. „Сяоми“ твърди, че има 20 милиона почитатели, които ежедневно свалят до 5 милиона приложения от онлайн-магазина на компанията. В плановете на „Сяоми“ за 2015 г. влиза реализацията на 100 млн. смартфона.
  • По някои оценки стойността на компанията за 2012 г. е около 4 млрд. щ.д. Към средата на 2013 г. стойността ѝ се е увеличила до 10 млрд. щ.д.
  • В екипа на „Сяоми“ работи бившият виден сътрудник на Google Хюго Бара (Hugo Barra) който заема поста вицепрезидент и ще подпомага настъплението на чуждите пазари.
  • Към края на 2014 г. пазарната оценка на компанията достига 45 млрд. щ.д.[8]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Xiaomi Tech в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​