Zeitgeist

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за философския израз. За филма вижте Zeitgeist (филм).

Zeitgeist (цайтгайст, от немски език: zeit, "време", и geist, "дух") е израз, означаващ "духът на времето" - интелектуалният, културният, етическият и политическият климат на дадена епоха или течение.

Концепцията за "Духа на времето" идва от времето на Йохан Готфрид фон Хердер и други немски романтици дейци на Просвещението като Корнелий Ягдман, но е по известна във връзка с по-късната Хегелова "Философия на историята".

Движението Духът на времето започва своята дейност в края на 2008 г., като комуникационната част на Проекта „Венера“, създаден от социалния и инженерен дизайнер Жак Фреско преди десетилетия. Основната идея е да се преодолее липсата на устойчивост, съществуваща в света, като се утвърдят нови методи и ценности, които да преодолеят кризата в общественото развитие. Основната цел на Движението е да започне преход към нов, устойчив социален дизайн, наречен „ресурсно базирана икономика“. За първи път понятието е използвано от Жак Фреско и се отнася до икономическа структура, базирана изключително на стратегическо управление на ресурсите като алтернатива в развитието на човешката цивилизация.

Бъдещето е наша отговорност; ако се провалим в това да приемем тази отговорност, други ще мислят вместо нас.

Връзки[редактиране | edit source]

Официален сайт на движението