Цептер Интернешънъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Zepter International)
Вижте пояснителната страница за други значения на Цептер.

Zepter, Монако

„Цептер“ (Zepter) е компания със седалище в Швейцария. Предлага продукти за здравословен начин на живот в 40 държави. Основана е в гр. Линц Австрия през 1986 г. Към септември 2012 г. има 7 производствени бази в Германия, Италия и Швейцария, 130 000 търговски консултанти и 760 милиона продадени продукта в цял свят.

История[редактиране | редактиране на кода]

1986 г. Основаване на Цептер в гр. Линц, Австрия. Произвеждат се първите продукти в гр. Милано, Италия. Те представляват съдове за готвене и предмети за декорация на маса.
1994 г. Създаване на бранд Цептер Cosmetics, който включва швейцарски козметични продукти с разкрасяващи и лечебни свойства.
1994 г. Цептер купува швейцарската компания Bioptron AG и стъпва на пазара на медицински уреди за светлинна терапия.
1994 г. Компанията изработва системата за вакуумиране на храната VacSy и придобива патент за нея.
2002 г. Създаване на бранд за уреди за почистване на дома, въздуха и водата, наречен Цептер Home Care.
2004 г. Провеждане на първото издание на международния конкурс за дизайн Artzept.
2005 г. Създаване на бранд Цептер Luxury, който включва произведени в Швейцария часовници, бижутерия, пособия за писане и луксозни предмети за дома.
2009 г. Основаване на Цептер Finance Holding и стъпване в сферата на финансовия, банков и застрахователен бизнес.
2011 г. Основателят на компанията Филип Цептер получава Медал на честта Ellis Island Medal of Honor [1] за приноса си към по-високото качество на живот на хората по света. Ellis Island Medal of Honour се присъжда само на хора с изключителни заслуги за човечеството. То е официално признато отличие от Сената на САЩ и Камарата на представителите.

Основател[редактиране | редактиране на кода]

Основател на „Цептер“ е сърбинът Милан Янкович, който след като емигрира със съпругата си в Австрия, променя името си на Филип Цептер. Цептер е моминското име на неговата баба. На немски език означава „скиптър“. Филип Цептер е носител на „Медал на честта“ Ellis Island Medal of Honor от 2011 г.

Патентовани технологии[редактиране | редактиране на кода]

„Цептер“ създава технология за здравословно готвене без вода, мазнина и сол, за която придобива патент. След провеждане на множество изследвания компанията изработва съдове с трипластово акутермално дъно от неръждаема стомана – Цептер Metal 316 L, представляваща сплав от хром, никел и молибден (Cr-Ni-Mo 18/12/3), формирано при натиск от 1200 тона сила. Характеристиките на метала са, че се нагрява бързо и равномерно (индукционно нагряване). При употреба съдовете първоначално се загряват, след което подаването на енергия се изключва. Процесът на готвене се поддържа от натрупаната в многопластовата конструкция топлина. Методът премахва необходимостта да се добавя вода, мазнина и сол, както е при традиционното готвене. По този начин приготвената храна запазва витамините и полезните хранителни вещества, които се съдържат в нея, както и вкусовите си качества.
Отличителни елементи на съдовете за готвене на Цептер са термоиндикаторът за отчитане на температурата; топлоизолиращите дръжки; ръбовете, които подпомагат кондензацията и не позволяват разливане.
Друга патентована от компанията технология е системата за вакуумиране на храната VacSy. Чрез нея храната се съхранява 5 пъти по-дълго, в сравнение с другите познати методи, като полезните ѝ съставки се запазват.

Компанията в България[редактиране | редактиране на кода]

„Цептер България“ е основана през 1992 г. Тя е първата компания в страната за директни продажби чрез презентации. Със създаването ѝ са регистрирани първите 24 търговски консултанти, а в рамките на 2 години след това се откриват регионални офиси в 15 града в страната. През 2012 г. броят на търговските консултанти надхвърля 2000 души.

Мото[редактиране | редактиране на кода]

„Живейте по-дълго!“ (Live Longer!)

Подкрепа за спорта[редактиране | редактиране на кода]

„Цептер“ подкрепя Формула 1, световните шампионати по моторни лодки Водна Формула 1, баскетбол, хокей на лед, хандбал и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Ellis Island Medals of Honor // Архивиран от оригинала на 2012-08-02. Посетен на 2012-10-09.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]