Крис Корнел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крис Корнел
Christopher John Cornell Boyle
американски музикант
Роден
Починал
18 май 2017 г. (52 г.)
ПогребанЛос Анджелис, САЩ
Музикална кариера
Стилрок, алтернативен рок, хардрок, Гръндж, алтернативен метъл, постгръндж, традиционен хевиметъл, ритъм и блус, психеделична музика, поп музика
Инструментикитара, цигулка, комплект барабани, бас китара, мандолина, пиано, устна хармоника, вокал
Гласбаритон
Активност1984 – 2017
ЛейбълСъб Поп“, SST Records, A&M Records, „Репъблик Рекърдс
Участник вСаундгардън“, Audioslave, Temple of the Dog, Alice Mudgarden, Center for Disease Control Boys, M.A.C.C.
Семейство
Деца3

Подпис
Уебсайтchriscornell.com
Крис Корнел в Общомедия

Крис Корнѐл (на английски: Chris Cornell) е роден на 20 юли 1964 г. Той е американски певец, китарист и композитор, фронтмен на групите Саундгардън („Soundgarden“) – (1984 – 1997, 2010 – 2017) и Аудиослейв (Audioslave) – (2001 – 2007, 2017). Той е създател и фронтмен на Темпъл Ъф Дъ Дог (Temple Of The Dog). Тази банда той създава в почит към бившия съквартирант Андрю Уд, с когото са били близки приятели.

През времето, в което пее като солов изпълнител, издава три самостоятелни албума – „Euphoria Morning“ (1999), „Carry On“ (2007) и „Scream“ (2009).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Корнѐл е роден и отраснал в Сиатъл, щата Вашингтон, САЩ. Негови родители са Ед Бойл (аптекар с ирландско-католическо потекло) и Карън Корнел (счетоводителка с еврейско потекло). Има двама по-големи братя – Питър и Патрик и три по-малки сестри – Кати, Сузи и Маги.

Корнѐл прекарва времето от деветата до единадесетата си годишнина слушайки единствено Бийтълс, след като намира голяма колекция от техни записи, изоставени в мазе. През тийнейджърските си години преживява паническо разстройство, последвано от епизоди на депресия. Между 14-ата и 16-ата си година няма приятели и прекарва повечето си време вкъщи. Дефинира себе си през този период като самотник; справя се с тревожността си в компанията на други хора чрез рок музиката.

Преди да добие славата си на музикант е бил работник в сферата на търговия на едро с морски продукти и готвач в ресторант.

В началото на 1980-те години Корнѐл става част от местна кавър група „The Shemps“ с изяви в района на Сиатъл.

Soundgarden (1984 – 1997)[редактиране | редактиране на кода]

Soundgarden са със статут на една от най-успешните групи на новопоявяващата се гръндж сцена на Сиатъл заедно с групи като Alice In Chains, Nirvana и Pearl Jam. Крис Корнѐл слага началото на групата през 1984 г. Soundgarden подписва с лейбъла Sub Pop, издавайки EP версиите „Screaming Life“ през 1987 г. и „Fopp“ през 1988 г., по-късно обединени в албума „Screaming Life / Fopp“ (1990). След като през 1988 г. подписват с SST Records, същата година издават дебютния си албум „Ultramega OK“ (1988), за който получават номинация за награда Грами за най-добро метъл изпълнение през 1990 г.

През 1989 г. групата издава втория си студиен албум, озаглавен „Louder Than Love“.

Издаденият през 1991 г. албум „Badmotorfinger“ се радва на успех, а групата се озовава на сиатълската музикална сцена. Албумът „Badmotorfinger“ включва песните „Jesus Christ Pose“, „Outshined“, „Rusty Cage“, които веднага привличат вниманието на рок радиостанциите и музикалния канал MTV, където се излъчват клиповете на „Outshined“ и „Rusty Cage“. Групата успява да предизвика критики със съдържанието на клипа към песента „Jesus Christ Pose“ и той става обект на спорове, които довеждат до последвалото сваляне на песента от листата на MTV. По-късно през 1996 г. певецът Джони Кеш прави кавър на „Rusty Cage“ в албума си „Unchained“. Песента още се появява и в популярната компютърна игра Grand Theft Auto: San Andreas като част от плейлистата на измислена радиостанция „Radio X“. „Badmotorfinger“ получава номинация за награда Грами за най-добро метъл изпълнение през 1992 г.

Албумът „Superunknown“ е пробивен за групата. С издаването му през март 1994 г. дебютира под номер едно в класацията на Billboard Top 200. Комерсиално успешните сингли „Spoonman“ и „Black Hole Sun“ осигуряват на групата международен успех. „Superunknown“ постига петкратен платинен статут в САЩ, три пъти платинен в Канада и златен статут във Великобритания, Швеция и Нидерлания.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на Крис Корнел в Hollywood Forever Cemetery.

На 17 май 2017 г. Крис Корнѐл е открит мъртъв в банята на стаята си в хотел „MGM Grand“ в Детройт от своя телохранител след концерт с колегите си от „Soundgarden“ същата вечер, провел се във „Fox Theatre“. Внезапната и неочаквана кончина на певеца предизвиква шок и тъга сред семейството му и неговите фенове по целия свят. Корнѐл е бил намерен на пода с тренировъчен ластик около врата си. Причината за смъртта му е констатирана като самоубийство чрез обесване, но вероятно то е провокирано вследствие на предозиране с предписаните му лекарства за лечение на тревожност и техните странични ефекти. През живота си Корнѐл се лекувал от депресия и по данни на семейството и колегите му в последните години той е бил в много добро психическо състояние и правил планове за бъдещи изяви с групата си, както и за много други творчески проекти.

Кадри от последния концерт на група Soundgarden с Крис Корнѐл са качени в популярния сайт за споделяне на видеоклипове YouTube.

Погребалната церемония е проведена на 26 май 2017 г. в Hollywood Forever Cemetery в Лос Анджелис, на която присъстват звезди от световния музикален и кино елит като Брад Пит, Джеймс Хетфийлд, Ларс Улрих, Дейв Грол, Фаръл Уилиямс, Ким Таил, Том Морело, Мат Камерън, Къртни Лав и много други музиканти, актьори, близки, приятели и фенове на музиканта. Тялото на певеца е кремирано на 23 май 2017 г.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Крис Корнѐл е православен християнин. Израснал и отгледан като католик и посещавал католическо училище, Корнѐл приема православната вяра след женитбата с втората си съпруга от гръцки произход Вики Караянис. От нея той има две деца – момиче и момче с имена Тони и Кристофър-Никълъс. Кръстници на децата са известната гръцка поп-певица Ана Виси и вокалистът на ню-метъл групата Linkin Park Честър Бенингтън, които също са православни християни.

От предишната си жена Сюзън Силвър, с която Корнѐл поддържа отношения от 1990 до 2004 г. и която е била мениджър на „Soundgarden“ и „Alice In Chains“, Корнѐл има още една дъщеря на име Лилиън Джийн Корнел.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Соло албуми[редактиране | редактиране на кода]

Име Година
Euphoria Morning 1999
Carry On 2007
Scream 2009
Songbook 2011
Higher Truth 2015

Саундгардън[редактиране | редактиране на кода]

Аудиослейв[редактиране | редактиране на кода]

Temple of the Dog[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]