Маркос Багдатис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маркос Багдатис
Marcos Baghdatis
Багдатис на Откритото първенство на САЩ, 2016 г.
Багдатис на Откритото първенство на САЩ, 2016 г.
Информация
ДържаваКипър
Роден
17 юни 1985 г. (38 г.)
Парамита, Кипър
Живее вЛимасол, Кипър
Височина / Тегло183 cm / 82 kg
Кариера
Професионална2003
Оттеглил се2019
Пари от наградни фондове$ 8 918 917
Сингъл
Победи-загуби349–274
Титли от ATP4
Най-висока позиция8 (21 август 2006)
Турнири от Големия шлем
ОП на АвстралияФиналист (2006)
Ролан Гарос4-ти кръг (2007)
УимбълдънПолуфиналист (2006)
ОП на САЩ4-ти кръг (2016)
Двойки
Победи-загуби50–62
Титли от ATP1
Най-висока позиция93 (7 януари 2008)
Турнири от Големия шлем
ОП на Австралия2-ри кръг (2007)
Уимбълдън1-ви кръг (2007)
Отборно
Купа ДейвисКипър (2000-)
Информацията е актуална към 15 август 2012
Маркос Багдатис в Общомедия

Маркос Багдатис (на гръцки: Μάρκος Παγδατής, Маркос Пагдатис) е кипърски тенисист от ливански произход, роден на 17 юни 1985 в Парамита, Кипър.

Багдатис е сред 3-та тенисисти (другите са Седрик Пиолин и шведът Микаел Пернфорш), влезли в топ 10 на световната ранглиста, още преди да са спечелили турнир от висока категория. Маркос умее да се пласира добре на корта и е известен със силния си бекхенд. Негов треньор е Майлс Маклаган.

Семейство и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Бащата на Багдатис е имигрирал в Кипър ливанец, а майка му е кипърска гъркиня. Сега те притежават магазин за дрехи в Пирамита, малко селце недалеч от Лимасол. Маркос има двама по-големи братя и една по-малка сестра. Петрос и Маринос са бивши тенисисти, играли за Кипър за Купа Дейвис, а сега са съответно треньор по тенис и професор по математика в университета в Далас. Сестрата Зена е осиновена от родителите на Маркос когато е била едва на един месец.

Тринадесетгодишен, кипърецът заминава за Париж, където е приет в тенис академията Муратоглу с олимпийска стипендия за развитие на млади таланти (Olympic Solidarity Youth Development Programme Scholarship).

В началото на 2006 г. Багдатис е освободен от задължителната в Кипър 25-месечна военна служба, за да може да продължи да се занимава с тенис.

Според резултатите на допитване до жителите на Кипър преди Откритото първенство на Австралия през 2006 г. Багдатис е втората най-популярна личност в страната след президента Тасос Пападопулос.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Успехи като юноша[редактиране | редактиране на кода]

Още като юноша Багдатис загатва за възможностите си. Печели редица юношески турнири. На петнадесетгодишна възраст става част от отбора на Кипър за Купа Дейвис. Багдатис играе на три финала на турнири от Големия шлем за юноши – два пъти на Откритото първенство на САЩ и веднъж на Откритото първенство на Австралия. Маркос печели турнира на Червения континент. През 2003 г. се изкачва на първо място в юношеската ранглиста и е провъзгласен от ITF за Юношески шампион на годината. През същата година Багдатис става професионалист.

2004 – 2005[редактиране | редактиране на кода]

Хамбург Мастърс 2007

Откритото първенство на САЩ през 2004 г. е първият турнир от Големия шлем за мъже, в който Багдатис взима участие. Във втория кръг губи от Роджър Федерер, като само той и Андре Агаси успяват да спечелят сет срещу швейцареца в победната му кампания. До края на годината Маркос печели две Чалънджър турнира.

През 2005 г. Багдатис стига до четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия, където отново губи от Федерер. Контузия на лакътя, получена на този турнир, го вади от игра до края на април. В края на октомври Маркос играе първия си финал на турнир от висока категория. В Базел той отстранява етаблирани тенисисти като Томи Хаас, Хосе Акасусо и Давид Налбандян, но на финала губи от чилиеца Фернандо Гонсалес.

2006[редактиране | редактиране на кода]

Купа Дейвис:България-Кипър 2006 г.
Купа Дейвис:България-Кипър 2006 г.

2006 г. е най-успешната за Багдатис. На откритото първенство на Австралия Маркос стига до финал, отстранявайки по пътя си вторият поставен в схемата Анди Родик, седмия в схемата Иван Любичич и Давид Налбандян (четвърти в схемата), срещу когото успява да обърне двубоя след два сета пасив. На финала губи в четири сета от Роджър Федерер.

На Уимбълдън Багдатис побеждава Анди Мъри и Лейтън Хюит, но на полуфинала е спрян от Рафаел Надал.

Багдатис има епична среща от втория кръг на Откритото първенство на САЩ срещу Андре Агаси, който преди турнира обявява отказването си от тениса. За Агаси, който страда от силни болки в кръста, всеки един мач от турнира може да се окаже последен в кариерата му. Американецът започва добре мача и повежда с 2:0 сета. Багдатис взема третия, но в четвъртия Агаси повежда с 4:0 гейма. Въпреки това Маркос успява да спечели с 5:7. Когато започва петия сет, в Ню Йорк вече минава полунощ. В този сет Багдатис получава схващане на мускула на бедрото и на моменти едва се придвижва на корта, но все пак успява да удържи до 6:5 за Агаси, когато американецат прави пробив и печели мача след почти четири часа игра с 6:4, 6:4, 3:6, 5:7, 7:5. В следващия кръг обаче Агаси губи от германеца Бенямин Бекер.

През месец септември Багдатис печели първата си титла от турнир от висока категория – Откритото първенство на Китай в Пекин.

Хамбург Мастърс 2007

2007[редактиране | редактиране на кода]

В началото на февруари Багдатис печели турнира в Загреб.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Marcos_Baghdatis в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]