Шри Джаяварданапура Коте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шри Джаяварданапура Коте
ශ්‍රී ජයවර්ධනපුර කෝට්ටේ
6.9° с. ш. 79.9164° и. д.
Шри Джаяварданапура Коте
Страна Шри Ланка
ПровинцияЗападна
Площ17 000 000 m²
Надм. височина27 m
Население115 826 души
Пощенски код10100
Телефонен код011
Официален сайтwww.kotte.mc.gov.lk
Шри Джаяварданапура Коте в Общомедия

Шри Джаяварданапура Коте (накратко Коте) е официална столица на азиатската държава Шри Ланка от 1982 г. . Разположена е в южното предградие на старата столица на страната Коломбо. Градът също е известен със сложното си за изговаряне име, което се състои от 22 букви.

Населението на града е 115 826 жители (2001), площта – 17 км².

История[редактиране | редактиране на кода]

Коте е столица на синхалската държава в периода 1415 – 1565. След завземането на острова от португалците, столицата е пренесена в Коломбо.

На синхалски език Джаяварданапура означава „град на настъпващата победа“. Наименованието е дадено на града от неговия основател Алагаконара и не е свързано с името на доскорошния президент на страната Джуниус Джаявардене. Думата „Коте“ прозлиза от тамилското „котей“ – крепост. Исторически частта от града, ограничена от крепостния ров се наричала Етул Коте (вътрешен форт), а тази извън пределите му – Питакоте (външен форт).

През 1979 г., заедно с решението да се премести в Коте административната столица на страната, е възвърнато старото му име, като съществуващото е съхранено и градът бива наречен Шри Джаяварданапура Коте. В града са разположени парламентът (открит на 29 април 1982 г.) и върховния съд; резиденцията на президента остава в Коломбо. В града има и университет.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]