Луис Маунтбатън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луис Маунтбатън
Louis Francis Albert Victor Nicholas Mountbatten, 1st Earl Mountbatten of Burma
британски аристократ

Роден
Починал
27 август 1979 г. (79 г.)
ПогребанВеликобритания

РелигияЦърква на Англия
НаградиЧлен на Британското кралско научно дружество (1966)
Орден на жартиерата
Герб
Семейство
БащаЛудвиг Александър фон Батенберг
МайкаВиктория фон Хесен-Дармщат
Братя/сестриДжордж Маунтбатън
Луиза Маунтбатън
Алис Батенберг

Уебсайт
Луис Маунтбатън в Общомедия

Принц Луис Франсис Албърт Виктор Никълъс, първи граф Маунтбатън-Бирма (25 юни 1900 – 27 август 1979) е британски аристократ, адмирал и държавник – последен вицекрал на Британска Индия (1947), първи генерал-губернатор на Индия (1947-1948) и първи морски лорд на Великобритания.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Луис Маунбатън е роден на 25 юни 1900 в Уиндзор, Великобритания като Принц Луис фон Батенберг. Той е син на принц Лудвиг Александър фон Батенберг (брат на княз Александър I Батенберг) и принцеса Виктория Хесен-Дармщатска (внучка на кралица Виктория). По време на Първата световна война баща му, който също е адмирал от английския флот, променя името на фамилията от немски Батенберг на английски Маунтбатън. Оттогава Луис започва да се нарича Луис Маунтбатън. Той е вуйчо и ментор на единбургския херцог Филип, съпруг на британската кралица Елизабет II.

Лорд Маунтбатън получава образование в Кралската военноморска академия, а през Втората световна война командва флотилия от морски миноносци. След войната развива забележителна политическа кариера и през 1947 г. е назначен за вицекрал на Индия, а по-късно – и за неин първи генерал-губернатор.

Луис Маунтбатън е племенник на последната руската императрица Александра Фьодоровна и на младини често посещава Русия. Оттогава датират и чувствата му към великата княгиня Мария Николаевна (1899 – 1918), чийто портрет лордът пази до края на живота си.

На 18 юли 1922 г. Луис се жени за Едуина Синтия Ашли (1901-1960). Двамата имат две дъщери:

  • Патриша, втора графиня Маунтбатън и Бирма (1924-2017)
  • Лейди Памела Кармен Луис (* 1929)

Лорд Маунтбатън е убит при бомбен атентат на 29 август 1979 г. в Слайгоу, Ирландия. Атентатът е извършен от активист на ИРА, който поставя бомба в лодката, с която лордът и семейството му се разхождат край брега на Слайгоу.