Михаил Минин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил Минин
руски офицер
Роден
с. Ванино, СССР
Починал
10 януари 2008 г. (85 г.)

НаградиЧервено знаме
Герой на Съветския съюз
Червена звезда

Михаил Петрович Минин (на руски: Михаи́л Петро́вич Ми́нин) е съветски офицер, подполковник.

В състава на щурмова група успява да се изкачи на покрива на Райхстага и пръв да развее Знамето на победата на 30 април 1945 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 юли 1922 г. в с. Ванино, Псковска област, РСФСР, СССР. Живее в Ленинград.

В началото на Великата отечествена война се записва в опълчението. Воюва на Ленинградсия фронт и участва в разкъсването на блокадата на Ленинград. След раняване и успешно лечение е фронтови артилерийски разузнавач в Червената армия. Служи в 136-а артилерийска бригада от 79-и стрелкови корпус на 3-та ударна армия. Военно звание сержант.

Включен е в състава на щурмова група със задача да издигнат Знамето на победата над Райхстага. На 30 април 1945 г. заедно със старши сержант Гази Загитов и Александър Лисименко, сержант Алексей Бобров и капитан Владимир Маков успяват да проникнат в Райхстага и първи да издигнат Знамето на победата на купола от западната част на зданието в 21.30 часа. Всички от групата са представени за почетното звание „Герой на Съветския съюз“, но са наградени с орден „Червено знаме“ (1945).

След войната продължава да служи в Червената армия. Завършва Военно-инженерната академия „Валериан Куйбишев“ (Москва). Служи в ракетните войски със стратегическо предназначение.

Пенсионира се с военно звание подполковник (1969). Установява се в Псков, където живее до смъртта си на 10 януари 2008 г.

Награден е с ордените „Червена звезда“ и „Отечествена война“ II ст. и с други отличия. Почетен гражданин е на град Псков.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]