Йеронимус Бош

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йеронимус Бош
Jheronimus Bosch (cropped).jpg
брабантски художник
Роден
Починал
19 август 1516 г. (62 г.)
Йеронимус Бош в Общомедия

Йеронимус Бош (на нидерландски Jeroen Bosch; латинизирано Hieronymus Bosch, транскрибирано в някои източници също като Хиеронимус Бос или Хиеронимус Босх) е брабантски художник от 15 и 16 век. Повечето от картините му изобразяват греховете и моралните падения на хората. Бош използва образи на демони, полухора, полуживотни и машини, за да пробуди чувството на страх и обърканост и за да изобрази човешкия облик на злото. Картините му съдържат множество детайлни и подробни символни фигури, някои от които са заимствани от иконографията.

Роден в семейство на брабантец и германка, той прекарва по-голямата част от живота си в 'с-Хертогенбос, град в херцогство Брабант, днес в южната част на Нидерландия. Дядо му, баща му и трима от чичовците му били художници. През 1463 в града избухва пожар, при който изгарят над 4000 къщи и на който 13-годишният тогава Бош вероятно е станал свидетел. Предполага се, че ужасът от пожара е в основата на по-нататъшната мания на Бош по Ада. През 1488 г., когато вече е утвърден като художник, той се присъединява към „Братството на Богородица“ - консервативна религиозна секта, която имала 40 члена само в 'с-Хертогенбос, а в цяла Европа — около 7000.

Стил и творби[редактиране | редактиране на кода]

Адът, дясното крило от триптиха „Градината на земните удоволствия

Бош създава няколко триптиха върху съединени дървени плоскости. Най-известният от тях е „Градината на земните удоволствия“. Лявото крило на този триптих изобразява Рая с Адам и Ева и множество чудновати животни, средното — земните удоволствия с много голи фигури и чудновати плодове и птици, а дясното - Адът с ужасяващи наказания за различните видове грешници. Когато двете крила са затворени, от външната им страна е изобразено сътворението на света в тъмни краски. Сред другите известни триптихи са "Изкушението на Свети Антоний" и "Каруцата със сеното".

Повърхността на тези картини е груба. Това контрастира с традиционния фламандски стил на рисуване, където гладката повърхност се опитва да прикрие факта, че картината е човешко дело.

Към края на живота си Бош сменя стила си и създава картини с малък брой големи фигури.

Бош никога не е датирал картините си, и се е подписвал само на някои от тях. Днес са се запазили само 25 от тях. След смъртта му, испанският крал Филип II купува много от тях. Като резултат от това, днес „Градината на земните удоволствия“ се намира в музея Прадо в Мадрид.

Освен цитираните, по-известни творби на Бош са "Корабът на глупаците", "Операция от глупост", "Седемте смъртни гряха", "Завръщането на блудния син" и др. Йеронимус Бош оказва голямо влияние на по-късните фламандски художници, особено на Питер Брьогел Стария.