Абаде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абаде
آباده
— град —
31.1608° с. ш. 52.6506° и. д.
Абаде
Страна Иран
ПровинцияФарс
Надм. височина2006 m
НаселениеПовишение 59 116 души (2016)
Официален сайтsh-abadeh.ir
Абаде в Общомедия

Абаде (на персийски: آباده) е град в провинция Фарс, Иран, разположен 140 мили (230 км) от Исфахан и 170 мили (270 км) от Шираз. Населението е 59 116 жители (по данни от 2016 г.).[1] Градът е столица на окръг Abadehy.

Това е най-големият град в Абаде-Еглид област, която е известна с издълбани от дърво изделия, изработени от дървен материал от круша и дървета кутия. Сусамово масло, рициново масло, зърно, както и различни плодове се произвеждат там.

Районът е известен с чергите си Абаде.

Забележителности и занаяти[редактиране | редактиране на кода]

Историческите забележителности на Абаде включват емирата Кола Фаранги, Тимче Сарафян и гробницата Кхадже, намираща се в планините Кходжа. Занаятите на Абаде са бродиране на памук и чергите Абаде.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Магистрала 65 минава през Абаде. Това помага на Абаде да подобри ресурсите и начина си на живот в сравнение със съседния град Еглид. Път 78 свързва Абаде с Абарку, Язд Еглид и Ясудж. Съществува и кръстовище с магистрала Абаде Шираз, 24 км южно от града. Пътят започва от околовръстния път на Абаде към Сокад и Семиром, път 55. ЖП линия от Исфахан минава през Абаде и съществуват влакови услуги на ЖП гара Абаде до Шираз, Исфахан, Техран и Машад. По време на президентския период се планира и строежа на летището на Абаде.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Ābādeh, www.citypopulation.de