Акараже

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Акараже

Акараже, понякога акара е ястие, приготвено от обелен черноок боб, направен на топка и след това изпържен в палмово масло.

То е характерно за нигерийската и бразилска кухни. Ястието традиционно се среща в североизточния щат на Бразилия Баия, особено в град Салвадор, често продавана на улицата, която се намира в повечето части на Нигерия, Гана и Република Бенин.

Сервира се разделена наполовина и пълнена с ватапа и каруру, пикантна паста от скариди, кашу, палмово масло и други съставки. Най-често се сервира със салата от зелени и червени домати, пържени скариди и домашен лютив сос. [1].Вегетарианската версия обикновено се сервира с люти чушки и зелени домати. В Нигерия тя обикновено се яде за закуска с каша от просо или царевица.

Днес в Бахия, Бразилия, повечето улични търговци, които сервират акараже са жени, лесно разпознаваеми по белите памучни рокли, забрадки и шапки. Акараже може да се намери и на пазарите в Рио де Жанейро.

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

Акараже беше представен в телевизионния сериал на Нетфликс, Стрийт фууд, втори сезон, който се фокусира върху уличните храни в Латинска Америка. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Blazes, Marian. Brazilian Black-Eyed Pea and Shrimp Fritters - Acarajé // About.com. Архивиран от оригинала на 2013-04-29. Посетен на 2012-05-17.
  2. ‘Street Food: Latin America’ Review: A Platter of Vicarious Delights // Dow Jones & Company, Inc. Посетен на 9 September 2020.