Александра Рипли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александра Рипли
ПсевдонимБ. К. Рипли
Родена8 януари 1934 г.
Починала10 януари 2004 г. (70 г.)
Професияписател
Националност САЩ
Активен период1972 – 2004
Жанрлюбовен роман, исторически роман
Темаистория на Юга
Известни творбиСкарлет

Повлияна от
СъпругЛеонард Рипли (1958 – 1963),
Джон Греъм (1981 – 2004)
ДецаМерил Гиър,
Елизабет Лайън
Уебсайт
Александра Рипли в Общомедия

Александра Брайд Рипли (на английски: Alexandra Ripley) е американска писателка, авторка на бестселъри в жанра исторически роман. Писала е и под псевдонима Б. К. Рипли (B K Ripley).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 8 януари 1934 г. в Чарлстън, Южна Каролина, САЩ. Учи в елитната гимназия „Ашли Хол“ в Чарлстън, получава стипендия и завършва през 1955 г. с бакалавърска степен по руски език и литература колежа „Васар“ в Пъкипсий, щат Ню Йорк.

След дипломирането си първо работи за списание „Лайф“ в Ню Йорк, а после за „Ер Франс“ във Вашингтон, където пише реклами за различни продукти и съставя каталози. Едновременно с това се опитва да пише роман, но без успех.

През 1958 г. се омъжва за Леонард Рипли, инженер в „Elektra Records“. Живеят известно време във Флоренция, Италия, а след това в Ню Йорк. Имат 2 дъщери – Мерил и Елизабет. Развеждат се през 1963 г. След развода тя се връща в Чарлстън, където работи като екскурзовод и туристически агент. По-късно се връща отново в Ню Йорк, където работи в издателска къща, достигайки поста на рекламен директор.

Около 1970 г. се премества във Вирджиния, за да завърши своя първи роман трилъра „Who's that lady in the President's bed?“ (Коя е дамата в леглото на президента?), който е публикуван през 1972 г. Романът няма особен успех, но тя продължава да пише. За да се издържа, работи на нископлатена работа в книжарница. През 1981 г. се омъжва за Джон Греъм (1926-2007), бивш професор по риторика в Университета на Вирджиния, с когото живее до смъртта си.

През 1981 г. излиза нейният първи исторически роман „Чарлстън“. Той бързо става бестселър и прави Александра Рипли известна писателка. Последван е от няколко също така успешни произведения – „Сбогуване с Чарлстън“, „Джинерва“ и „Ню Орлеанс“.

През 1986 г. наследниците на писателката Маргарет Мичъл, племенниците ѝ Джо и Юджийн, възлагат на агенцията „Уилям Морис“ да намери подходящ автор за продължението на култовия роман „Отнесени от вихъра“. След дълго проучване и подбор измежду 11 потенциално подходящи автори, се спират на Александра Рипли, която е родом от града на знаменития литературен герой Рет Бътлър. Произведението е пазено в тайна до световната му премиера на 25 септември 1991 г., направена едновременно в четиридесет страни.

Романът „Скарлет“ започва оттам, където свършва произведението на Мичъл. Той е написан след извършване на задълбочени проучвания, като на историческото време и детайли, така и на стила на Мичъл. Макар и силно критикуван за идеята за продължение на оригинала, романът носи световна известност на писателката. Става международен бестселър и през първите 5 години след издаването си е продаден в над 5 милиона екземпляра по света. По книгата „Скарлет“ през 1994 г. е направен едноименен телевизионен минисериал с участието на Джоан Уоли като Скарлет О'Хара, на Тимъти Долтън като Рет Бътлър, Анабет Гиш, Шон Бийн и др. известни актьори.

Александра Рипли умира на 10 януари 2004 г. в Ричмънд, Вирджиния.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Романи[редактиране | редактиране на кода]

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

  • 1994 Scarlett – ТВ минисериал

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]