Александру Йоан Куза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александру Йоан Куза
Alexandru Ioan Cuza
владетел на Румъния
Роден
Починал
15 май 1873 г. (53 г.)
ПогребанСвети Трима Светители, Яш, Румъния

РелигияРумънска православна църква
Учил вПарижки университет
Управление
Период1859 – 1866
НаследникКарол I
Семейство
ПартньорМария Обренович
Подпис
Александру Йоан Куза в Общомедия

Александру Йоан Куза (на румънски: Alexandru Ioan Cuza, Александру Йоан I; * 20 март 1820, Галац / Бърлад (според други източници) Румъния; † 15 май 1873, Хайделберг, Германия), е основателят на съвременна Румъния, обединил страната, и първи владетел на Румъния (1859 – 1866).

Владетел на Румъния[редактиране | редактиране на кода]

Александру Йоан Куза

На 5 януари 1859 г., в Яш, Александру Йоан Куза е избран за владетел на Молдова. Няколко дни след това, на 24 януари, в Букурещ е избран за владетел и на Влашко. На 24 декември 1861 г., въпреки че двете княжества са под върховенството на Османската империя, той обявява създаването на държавата Румъния (România) със столица Букурещ.

Александру Йоан I и избраният министър-председател Михаил Когълничану започват поземлени реформи по френски образец. С това обаче предизвикват недоволството на църковния клир и едрите земевладелци, както и на Русия и Османската империя. Същевременно Александру Йоан I е донякъде пречка за окончателното обединяване на двете княжества. Тогавашните политици са виждали изхода в това на трона да седне признат европейски княз. Така в 4:00 ч. сутринта на 22 февруари 1866 г. конспиративна група военни нахлува в двореца, за да го принуди да подпише абдикирането си. През следващите дни е изпратен зад граница. С това тронът е освободен за следващия румънски владетел – Карл фон Хоенцолерн-Зигмаринген, който на 26 март 1866 г. официално встъпва като владетел на Румъния.

Александру Йоан Куза умира на 15 май 1873 г. в изгнание в Хайделберг.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

княз на Румъния (1859 – 1866) Карол I