Александър Вертински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Вертински
руски певец
Роден
Починал
21 май 1957 г. (68 г.)
ПогребанНоводевическо гробище, Хамовники, Русия
Музикална кариера
Стилруски шансон
Активностот 1916 г.
Семейство

Уебсайт
Александър Вертински в Общомедия

Александър Николаевич Вертински (на руски: Александр Николаевич Вертинский) е руски певец, автор на песни и актьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Вертински е роден на 20 март 1889 година (8 март стар стил) в Киев. Започва да публикува театрална критика и разкази в местния печат. През 1913 година се премества в Москва с намерение да се занимава с литература. Там той работи в различни театри и дебютира в киното с второстепенна роля във филма „Обрыв“. След началото на Първата световна война се записва като доброволец и работи като санитар до началото на 1915 година, когато е ранен и се връща в Москва.

През 1915 година Вертински дебютира като вариететен актьор и през следващите няколко години придобива широка популярност. През 1920 година, в края на Гражданската война, той напуска страната, живее известно време в Румъния, Полша и Германия и през 1925 година се установява в Париж. Там той създава най-известните си песни. През 1933 година той изнася поредица концерти в Ливан и Палестина, а през следващата година предприема продължително турне в Съединените щати, откъдето заминава за Китай.

Началото на Втората китайско-японска война през 1937 година заварва Вертински в Китай. Той изпада в тежко материално положение и не може да напусне страната. През следващите години той прави опити да се върне в Русия и през 1943 година получава разрешение за това. До края на живота си продължава да изнася множество концерти.

Александър Вертински умира на 21 май 1957 година в Ленинград.

Източници[редактиране | редактиране на кода]