Йохан Кройф Арена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Амстердам АренА)
Йохан Кройф Арена
Карта
Местоположение в Amsterdam
Общи данни
АдресАмстердам, Нидерландия
Построен1993 – 1996
Открит14 август 1996
Поддържан отАФК „Аякс“
Покритиетрева
Капацитет51 628
Използван от
АФК „Аякс“ (1996-)
Амстердам Адмиралс(1996 – 2007)
Йохан Кройф Арена в Общомедия

Йохан Кройф Арена (на нидерландски: Johan Cruijff ArenA; стилизирано като Йохан Кройф АренA; предишно наименование – Амстердам Арена) е най-големият стадион в Нидерландия, като е построен през периода 1993 – 1996 година, а стойността му е 140 милиона евро. Официалното му откриване е на 14 август, като оттогава се използва за футболни и ръгби мачове, концерти и други спортни събития като мачове по кикбокс (това е един от най-популярните спортове в „страната на лалетата“). Стадионът разполага с подвижен покрив и е с капацитет от 53 052 места. По време на концерти или други събития, където сцената е в средата на терена, местата се увеличават до 68 000.

Йохан Кройф Арена е дом на нидерландския футболен гранд „Аякс“ още от създаването си, като е сред стадионите, на които се играят мачовете от Евро 2000.

Там са се провеждали и концертите на Селин Дион, Майкъл Джексън, Ролинг Стоунс, Мадона и други световни звезди, като всяка година Йохан Кройф Арена е сцена на уникални събития от света на музиката и танцовите изкуства, наред със спортните прояви.

История на стадиона[редактиране | редактиране на кода]

През 1990 г. се възобновяват плановете за създаване на стадион в Амстердам, които преди това са били изоставени заради загубената битка с Барселона за Летните олимпийски игри през 1986 г. По това време Аякс вече има нужда от по-голям стадион, тъй като стария му Де Меер не е с достатъчен за нуждите на отбора капацитет.

През 1992 г. управата на Амстердам одобрява плановете за изграждане на стадион с трансфериум (място, от където хората могат да се прехвърлят от автомобилите си в различните видове градски транспорт). 180 000 души са били на откриването на Амстердам Арена, чиято лента прерязва кралицата на Холандия, Беатрикс.

Още информация[редактиране | редактиране на кода]

  • Капацитетът на трансфериума е 500 автомобила в самия него, а навън има допълнителни 12000 места.
  • Йохан Кройф Арена е оценен с 5 звезди по критериите на УЕФА, като един от двата стадиона в Холандия с такава оценка. Другият е на Фейенорд в Ротердам.
  • Разходите по изграждането му са 140 милиона евро.
  • Архитект на съоръжението е холандецът Роб Шуурман.
  • Музеят на Аякс се намира в Йохан Кройф Арена и показва купите, екипите и всички важни документи от над 100-годишната история на клуба.

Най-близката железопътна гара е Бийлмер Арена Амстердам.