Ангъс Йънг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ангъс Йънг
Angus McKinnon Young
китарист на AC/DC
Ангъс Йънг, 23.11.2008 г.
Ангъс Йънг, 23.11.2008 г.

Роден
31 март 1955 г. (69 г.)

Националност Австралия
Работилкитарист
Музикална кариера
Стилхардрок, хевиметъл, рокендрол
Инструментикитара,
Активност1971 -
ЛейбълИ Ем Ай
Участник вЕй Си/Ди Си“, Marcus Hook Roll Band
Свързани изпълнителиAC/DC
Семейство
Братя/сестриМалкълм Йънг[1]

Уебсайт
Ангъс Йънг в Общомедия

Ангъс Маккинан Йънг (на английски: Angus McKinnon Young) е австралийски китарист, съосновател, автор на песни и член на хардрок групата AC/DC.

Той е известен с енергичните си изпълнения в униформата на ученик и е класиран на 24-то място в 100-те най-велики китаристи на списанието Rolling Stone. През 2003 г. е въведен в Залата на славата на рокендрола.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Ангъс Йънг е роден на 31 март 1955 г. в Глазгоу, Шотландия. Семейството му заминава за Австралия през 1963 година. Ангъс напуска училище на 15 години и започва работа в списанието „Рибалд“ като печатар. Често се упражнява на китарата си. В книгата „Двете страни на славата“ бившите му съученици заявяват, че „не са виждали братята Йънг след училище, защото са ходили веднага след това на уроци по китара“ или свири с приятели по ученически сбирки и дискотеки.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Братята Ангъс и Малкълм Йънг свирят в началото в група с брат си Джордж и неговия музикален партньор Harry Vanda. Тази група е „Marcus Hook Roll Band“ и издава албум в Австралия наречен „Tales of Old Grand Daddy“. Малко преди създаването на AC/DC Ангъс Йънг свири в групата „Kantuckee“ и само на 18 години той и по-големият му брат Малкълм сформират AC/DC през 1973 г. където Ангъс се изявява като водещ китарист на групата. Със своята китара Ангъс повлиява успешно на много групи като „Guns N' Roses“ и „Def Leppard“, „Jet“ и „You Am I“. Негови идоли стават „Chuck Berry“, „Muddy Waters“ и други.

AC/DC[редактиране | редактиране на кода]

Такома Вашингтон 30.11.2008

Членове-съоснователи на групата AC/DC през 1973 г. са Ангъс Йънг-китара, Малкълм Йънг-ритъм китара, Колин Бърджис-барабани, Лари Ван Креди-бас китара и Дейв Евънс-вокали. Първият им сингъл е „Can I Sit Next You Girl“, който по-късно е презаписан с Бон Скот като вокалист. Интересен факт е, че братята Ангъс и Малкълм Йънг кръщават групата си на името на надписа отзад на шевната машина на сестра си Маргарет – AC/DC, което означава, че уреда работи с прав и променлив ток.

Запазена марка на Ангъс Йънг е да излиза на сцена с ученическа униформа. Той изпробва редица сценични костюми като Спайдармен, Зоро, Горила и дори пародия на Супермен наречена Супер-Йънг, преди да започне да излиза на концерти в униформа на ученик по предложението на сестра си. За да отговори на въпросите за този образ в пресата и обществеността той казва че оригиналната униформа е създадена от неговата сестра Маргарет и когато тя се е разпаднала от износване, използвал униформата си от гимназията Ашфийлд Бойс в Сидни. Негови са също изрази като „Не обичам да свиря над или под главите на хората. По принцип, просто обичам да заставам пред тълпата и да я разкъсвам.“ След създаването на AC/DC той продължава да свири на единствената си китара – Gibson SG.[2][3][4][5][6][7]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Концерт 06.2001 г., Мюнхен, Германия

Ангъс Йънг и съпругата му Елън имат къщи в Австралия, Великобритания и Холандия, откъдето е Елън Йънг. Ангъс признава зависимостта си към тютюнопушенето като твърди че такъв е бил цял живот. Той е висок само 157 см. и е запален поддръжник на футболния клуб в Глазгоу Рейнджърс.

На 24 август 2006 г. Ангъс Йънг получава наградата „Legend Award“ на списанието „Kerrang“ от редактора му Paul Brannigan.

На 16 май 2012 г. Ангъс Йънг е обявен за най-добър австралийски китарист на всички времена в анкета проведена от Австралийското списание за китара.

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

В интервю за „The Guitar“ Ангъс Йънг отбеляза че изкключително влияние за изграждането му като музикант са изиграли брат му Малкълм Йънг, Чък Бери, Фреди Кинг и Мъди Уотърс. Начина му на изпълненията са свързани с Джими Хендрикс, Пийт Таунсенд, Джон Лий Хукър и The Kinks. Ангъс Йънг е посочил че той е бил повлиян от Кийт Ричардс за ефективния сценичен стил, включително закачките му с публиката и патишката му разходка.

Стокхолм, Швеция 2009 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 134571673 // Посетен на 31 юли 2022 г.
  2. BIOGRAPHY – ANGUS YOUNG // Написано от All Axess LLC. публикувано от web.archive.org/web, 15.03.2013, раздел: biography-profile. Посетен на 02.03.2019. (на английски)
  3. Angus Young // публикувано от www.rollingstone.com, , раздел: music-lists. Посетен на 02.03.2019. (на английски)
  4. ((en)) „Inside Australia's Hit Factory“ от John Francis. University of New South Wales Press, Редакция „Vanda & Young“ , 2010. ISBN ISBN 978-1-74223-217-1.
  5. ((en)) „Hell Aint a Bad Place to Be“ от Wall Mick. London, Редакция „Orion Publishing group“ , 2012. ISBN ISBN 978-1-4091-1535-9.
  6. ((en)) „AC/DC Maximum Rock & Roll: The Ultimate Story of the World's Greatest Rock and Roll Band“ от Engleheart Murray & Durieux Arnaud. Редакция , 2006. ISBN ISBN 978-0-06-113391-6. с. 51.
  7. ((en)) „Highway to Hell: The Life and Times of AC/DC Legend Bon Scott“ от Walker Clinton. Редакция, 2001. ISBN ISBN 1-891241-13-3. с. 128 – 133.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Angus Young в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​