Асаф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Овце от породата
Кочове от породата

Асаф е израелска порода овца с направление за мляко и месо.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Породата е разпространена в Израел. От страната са изнасяни овце за Испания, Португалия, Чили и Перу[1]. Овце от породата отглеждани в Испания са внесени и в България. [2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Породата е създадена през 1955 г. от изследователски колектив на Израелската селскостопанска изследователска организация (A. R. O) (на английски: Israeli Agricultural Research Organization)[3]. Целта на учените била да се подобри плодовитостта на овцете от породата Аваси. Породата е създадена при кръстосване на Аваси с Източнофризийска овца като 3/8 от гените са на Източнофризийската овца, а 5/8 на Аваси. Получената кръстоска се налага като най-добрата порода за производство на мляко и месо с добър кланичен рандеман и отлични вкусови качества.

Характеристика на породата[редактиране | редактиране на кода]

В Израел овцете се агнят по три пъти на всеки две години. Годишният млеконадой е 450 литра, а средната млечност на контролираните овце от породата отглеждани при интензивен режим на производство е 334 литра мляко за лактация от 220 дена със 7,2% масленост и 5,5% протеин.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Assaf // Sheep Breeds A - Ba. Sheep101.info. Архивиран от оригинала на 7 септември 2012. Посетен на 24 декември 2011.((en))
  2. Стадото на търновски фермер привлече вниманието на изложението „Агра“[неработеща препратка]
  3. АССАФ // Архивиран от оригинала на 7 септември 2012. Посетен на 24 декември 2011. (на руски)