Атомоход

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Атомохо́д (атомен плавателен съд) е общо название на съдове с ядрена енергетична установка, осигуряваща хода на съда.

Има граждански атомоходи (атомни ледоразбивачи, транспортни съдове) и военни (самолетоносачи, подводни лодки, крайцери, тежки фрегати).

Ядрена съдова енергетична установка[редактиране | редактиране на кода]

Ядрена съдова енергетична установка (корабен ядрен енергоблок) – съвкупност от устройства за получаване на топлинна, електрическа или механична енергии като резултат от управляема ядрена реакция, осъществявана в ядрен реактор. Корабните (съдовите) ядрени енергоблокове, а също плаващата атомна електрическа централа, заедно с един или няколкото реактора включват такива елементи, като парогенератори, парни турбини, задвижвани от тях електрически генератори, а също тръбопроводи, помпи и друго спомагателно оборудване.

Безопасността на обслужващия персонал се осигурява чрез използването на биологическа защита и системи за контрол над режима на работа на ядрения реактор.

Ледоразбивача „Таймир“

Парогенераторите, парните турбини са едни от основните компоненти на съдовите ядрени енергоблокове, което технически прави атомоходите параходи (а именно – турбоходи) и електроходи. Разликата е, че при атомоходите като източник на топлинната енергия за парогенераторите са ядрени реактори.

История[редактиране | редактиране на кода]

Граждански съдове с ЯСУ[редактиране | редактиране на кода]

Военни съдове с ЯСУ[редактиране | редактиране на кода]

Понастоящем практически всички големи военни съдове имат атомна силова установка, виж:

Това им дава практически неограничена далечина на плаване и възможност продължително да поддържат близка до максималната скорост. В същото време, въпросите свързани с бойната устойчивост, живучестта и, особено, безопасността за собствения екипаж на кораба с ЯСУ, участващ в бойни действия, си остават открити.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Атомоход“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​