Бангор (Уелс)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Бангор.

Бангор
Bangor
— град —
53.228° с. ш. -4.128° и. д.
Бангор
Страна Великобритания
Съставна страна Уелс
Площ648,57 ha[1]
Население13 725 души (2001)
Пощенски кодLL57
Телефонен код01248
Бангор в Общомедия

Ба̀нгор (на уелски: Bangor, уелското произношение е с ударение на двете гласни букви, произношение в Англия по-близко до Ба̀нгър[2]) е град в графство Гуинед, Северен Уелс, на южния бряг на пролива Менай на Ирландско море. Той е един от малките градове във Великобритания. Има жп гара и пристанище. По данни от 2001 г. в града живеят около 13 725 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

Данните за града датират от 6 век, когато била създадена Бангорската катедрала от Св. Даниъл. Името Бангор идва от уелски и означава заградено с ограда място, каквато е била и катедралата. Сегашната катедрала е по-нова постройка и е била видоизменяна през вековете. Бангорската епископия е една от най-старите във Великобритания. Друго твърдение е, че Бангор има най-дългата главна улица в Уелс. Университетът в Бангор е основан през 1884 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Бангор в голямата си част е заобиколен на юг от Бангорската планина. През града преминават две реки: Ада и Кегин. Срещу него на северния бряг на пролива е град Менай Бридж.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Градският футболен отбор се казва ФК Бангор Сити. Създаден е през 1876 г. Дългогодишен участник в Уелската Висша лига. Двукратен шампион на Уелс.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени
  • Дъфи (р. 1984), уелска поппевица

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bangor (Wales) в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​