Баранкабермеха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Баранкабермеха
на испански: Barrancabermeja
Знаме
      
Герб
7.0675° с. ш. -73.8472° и. д.
Баранкабермеха
Страна Колумбия
РегионАндина
ДепартаментСантандер
Площ1154 km²
Надм. височина75 m
Население320000 души (2010)
277 души/km²
КметЕлкин Давид Буено Алтаона
Основаване22 април 1922
Официален сайтbarrancabermeja.gov.co
Баранкабермеха в Общомедия
Мостът, свързващ Баранкабермеха с Антиокия

Баранкабермеха (на испански: Barrancabermeja) е град в Колумбия на източния бряг на река Магдалена в департамент Сантандер. Той е столица на провинция Марес и в него се намира най-голямата нефтена рафинерия в страната. Той е един от центровете на гражданската война в Колумбия.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Баранкабермеха е разположен на 101 км (около два часа с кола) западно от столицата на департамента Букараманга. Граничи с общините Пуерто Вилчес на север; Пуерто Пара, Симакота и Сан Висенто де Чукури на юг и Хирон на изток, а на запад – с река Магдалена, отвъд която е департамент Антиокия. В миналото връзката между града и Антиокия се е осъществявала посредством ферибот, а днес на същото място се намира мост.

История[редактиране | редактиране на кода]

До края 90-те години на 20 век градът е контролиран от различни партизански отряди като например марксистките Ехерсито де Либерасион Насионал (Армия за национално освобождение) и Фуерсас Армадас Револусионариас де Коломбия - Ехерсито дел Пуебло (Революционни бойни сили на Колумбия – народна армия) и маоистката Ехерсито Популар де Либерасион (Народна освободителна армия). През май 1998 г. голяма паравоенна групировка навлиза в града и преминавайки през по-бедните квартали убива седем души и отвлича още 25, които по-късно също са екзекутирани заради връзки с партизанските отряди.[1] Твърди се, че това се е случило с подкрепата на офицери от колумбийската армия.[2] От началото на новия век насам градът е под контрола на парамилитарната Аутодефенсас Унидас де Коломбия (Обединени колумбийски сили за самозащита) и колумбийската армия.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е горещ и влажен, което е предпоставка за наличието на комари в града и околностите му.

Забележителности и култура[редактиране | редактиране на кода]

Културният живот на града е повлиян от нефтената промишленост и миграцията на работници от цялата страна в посока Баранкабермеха, но в него голямо присъствие има и карибския бит.

Нощният живот е разнообразен, с множество заведения за танци на салса и меренге, а в района на пристанището се намират много барове.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Летище Яригуес на 10 км от града обслужва полети от и до столицата Богота, като има планове за откриване на линии до Меделин и Букараманга.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Най-популярният футболен отбор в града е Алианса Петролера, който има една шампионска титла на втора дивизия, а от 2013 г. играе в елитната дивизия.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]