Бели Осъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за селото в Централна България. За реката вижте Бели Осъм (река).

Бели Осъм
Общи данни
Население559 души[1] (15 март 2024 г.)
13,4 души/km²
Землище41.788 km²
Надм. височина513 m
Пощ. код5662
Тел. код06965
МПС кодОВ
ЕКАТТЕ03486
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЛовеч
Община
   кмет
Троян
Донка Михайлова
(БСП за България; 2011)
Кметство
   кмет
Бели Осъм
Иван Драголов
(ГЕРБ)
Бели Осъм в Общомедия

Бели Осъм е село в Северна България. То се намира в община Троян, област Ловеч.

Село Бели Осъм се намира на 7 км от гр. Троян навътре в Балкана в подножието на Троянския проход, по поречието на р. Бели Осъм (от сливането на реките Зеленика и Ръждавец). То е изходен пункт за комплекс „Беклемето“, за паметника „Арка на свободата“ и за природния резерват „Козя стена“ – находище на защитения еделвайс.

Според данни от последното преброяване в селото постоянно живеят 542 човека.

Белиосъмци в началото на XX век са били горяни,неясно? ] дребни земеделци и скотовъди. През времето на социализма основният поминък на местните е свързан с планинското земеделие, овощарството и животновъдството.

Читалището на селото – НЧ „Изгрев – 1926 г.“, пак там се поддържа и групанеясно? ] „Бели Осъм“ .

История и забележителности

Историята на селото е свързана със съдбата на последните оцелели Ботеви четници, които, търсейки подслон на север от билото на Балкана, попадат по тези места. Това са Сава Пенев от Търново, Никола Обретенов от Русе (касиер на четата), Димитър Тодоров от Габрово и Стоян Господинов от с. Българене, Ловешко, познат като Стоян Българенчето, самоубил се, за да не попадне в ръцете на турците (на негово име е кръстена главната улица на селото).

В тяхна чест е изграден паметник и всяка година се прави възстановка на събитията

Историческа забележителност е и църквата „Св. Димитър Солунски“, строена през 1910 г. от майстори от тревненската школа. Тя е изцяло от камък, с 8 стенни кубета и камбанария, двукорабен купол, повдигнати вътрешни колони и подкорнизно декориране с орнаменти наречени „каменен вълчи зъб“ и стъпаловидни резалии.

През 2019 – 2020 г църквата е основно ремонтирана, възстановен и ограден е и църковният двор, в който се намира и най-старото дърво в с. Бели Осъм – вековен горски дъб.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бели Осъм се намира в Северното подножие на Стара планина, на 7 км югозападно от гр. Троян. Табелата за край на село Бели Осъм служи и за табела за началото на село Чифлик. Населението към 2011 г. наброява 703 души.

Селото е известно като един от грънчарските центрове на прочутата троянска керамика през 30-те години на XX век.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]