Бертоне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Gruppo Bertone
Индустрияавтомобилна промишленост
Основаване1912
Закриване2014 г.
СедалищеТорино, Италия
Служители1250
Продуктиинженерингови продукти, производствени процеси, създаване на прототипи и автомобили, автомобилни стъкла
ПритежаваStile Bertone
Bertone Engineering
Carrozzeria Bertone
Bertone Glass
УебсайтBertone.it
Карта
Gruppo Bertone в Общомедия

Групо Бертоне (на италиански: Gruppo Bertone) е италианска автомобилна компания, която е специализирана в стайлинг и производство на прототипи на автомобили. Стилът на Бертоне е характерен, като автомобилите създадени от компанията, притежават силна „семейна прилика“, дори ако дизайнерите са я разработили за различни производители.

Бертоне разработва през годините множество култови автомобили. Особено успешни са разработките за Абарт, Алфа Ромео, Ситроен, Ферари, ФИАТ, Ланчия, Ламборджини, Мерцедес-Бенц, Волво и др. Освен автомобилните разработки, студио Бертоне е разработчика на дизайна на известния италиански скутер „Lambretta“. В края на 80-те години на ХХ век, Бертоне също така разработва дизайна на мотоциклетни каски и каски за велосипедисти „K20“, за швейцарския производител на каски – Kiwi.

Компанията е базирана в Груглиаско, като е основана като „Carrozzeria Bertone“ през 1912 година, от Джовани Бертоне, с главен дизайнер Нучио Бертоне, който и поема компанията след Втората световна война. Фирмата е разделена на две основни дейности – Carrozzeria Bertone, която произвежда 40 000 коли на година в силните си години, и дизайнерско студио – Stile Bertone.

В настоящия момент (2009), компанията е оглавяване от Лили Бертоне, вдовица на Нучио.

Автомобили и скутери разработени от Бертоне[редактиране | редактиране на кода]

Ламборжини Миура
Iso Grifo
Алфа Ромео 2600 Спринт
БМВ 3200 CS
Ламбрета Луна
Волво 780 Бертоне
Bertone Birusa
Bertone Mantide

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]