Биертан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Биертан
Biertan
— село —
46.1397° с. ш. 24.5236° и. д.
Биертан
Страна Румъния
ОкръгСибиу
Надм. височина380 m
Население3002 души (2002)
Пощенски код557045
Телефонен код+40 x69
Биертан в Общомедия

Биертан (на румънски: Biertan; на немски: Birthälm, на цигански: Biyertan, на унгарски: Berethalom) е село в централната част на Румъния, в северната част на окръг Сибиу, на 80 км северно от седалището му град Сибиу (Херманщат) и на 15 км източно от Медиаш. Биертан е едно от най-важните саксонски села с укрепени църкви в Трансилвания, които са обекти на Световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1993 г. Селото е седалище на лютеранския епископ на Трансилвания в периода 1572-1867 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Укрепената църква в Биертан

Първото писмено свидетелство за Биертан датира от 1283 г. и представлява документ за таксите, платени от жителите на седем села, затова се предполага, че е създадено от трансилванските сакси в периода 1224-1283 г. Селището бързо се превръща във важно пазарище и през 1510 г. Биертан има население от около 5000 души. Между 1468 и 16 век в градчето е изградена укрепена църква. След края на Средновековието Биертан започва да запада поради разцвета на съседните Шесбург (дн. Сигишоара), Херманщат (дн. Сибиу) и Медиаш.

Според преброяването на населението от 1930 г. Биертан има 2331 жители, от които 1228 са трансилвански сакси. По време на Втората световна война много мъже са зачислени към румънската армия, а по-късно и към Вафен-СС. След войната много хора с немски произход са депортирани от областта. След падането на комунистическия строй през 1989 г. още от тях напускат страната и повечето се заселват в Германия.

Днес цялата община има население от 3000 души, а само село Биертан има 1600 жители. То е едно от най-посещаваните от туристи села в Трансилвания, историческо годишно сборище на трансилванските сакси, много от които живеят в Германия.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването на населението през 2002 г. румънците представляват 68,58 % от населението на Биертан, представени са следните мацинства: циганско (22,23 %), немско (4,77 %) и унгарско (4,40 %).[1] Община Биертан е официално двуезична, като едновременно румънски и немски са официални за обществеността, образованието, съдебната система и администрацията.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Biertan в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​