Боб Тийл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Боб Тийл
Bob Thiele
бизнесмен
Роден
Починал
30 януари 1996 г. (73 г.)
Ню Йорк, САЩ
ПогребанНю Йорк, САЩ
Семейство

Уебсайт

Боб Тийл (на английски: Bob Thiele) е американски музикален продуцент, който работи върху поредица от класически джаз албуми и звукозаписни компании.

Роден е в Шийпшед Бей, Бруклин, Ню Йорк, на 27 юли 1922 г. Той се разпорежда с джаз радиопредаване, когато е на 14 години. Свири на кларинет и ръководи бенд в очертанията на Ню Йорк. На 17 години основава Сигничър Рекърдс и записва много величия в джаза, включително Лестър Йънг, Ерол Гарнър, и Колман Хокинс (1943 г.). Сигничър е преустановен през 1948 г., и той се включва в редиците на Дека Рекърдс (1952 г.), като управлява подразделението Корал Рекърдс. Съпругата му е певицата Тереза Брюър, с която се среща и продуцира по време на работата си в Дека, през 50-те.

Поема ръководството на Импулс Рекърдс в периода 1961-69 г., след като основателят му Крийд Тейлър се заема с Върв Рекърдс. Най-добре позната в Импулс е връзката му с Джон Колтрейн, но записва и с други творци като Чарлз Мингъс, Дизи Гилеспи, Сони Ролинс, Арчи Шеп, и Албърт Ейлър, както и други. Неговата най-хитова песен е What a Wonderful World с Луис Армстронг, която пише заедно с Джордж Дейвид Уайс. Според мемоарите на Тийл, звукозаписната сесия за днешния хит е трибуна на голямо стълкновение с президента на Ей-Би-Си Рекърдс, Лери Нютън, който бива заключен в студиото след разгорещен спор с Тийл по отношение на песента. What a Wonderful World е приписвана на Джордж Дъглас или Стенли Клейтън. Това са псевдоними, които Тийл използва, които са взети от чичовците му Стенли, Клейтън, Джордж и Дъглас.

В края на 60-те, Тийл често е използван, за да продуцира творци на лейбъла Блусуей Рекърдс. Той продуцира албумите, които извеждат Би Би Кинг в коридорите на популярната музика, като сред тях се открояват Lucille (1967), Live and Well (1968), и Completely Well (1969), последният най-добре продаван продукт на Кинг в кариерата му дотогава. Той също така продуцира записи с Блусуей с Джон Лий Хукър, Ти Боун Уокър и други.

След 7 години в Ей-Би-Си, майката на Импулс, Тийл сформира собствена компания, наречена Флаин Дъчмен Продъкшънс, появила се през 1968 г. Тийл по-късно формира собствения си музикален лейбъл, Флаин Дъчмен Рекърдс, който сега е част от Сони Мюзик Ентъртейнмънт. По-късно в кариерата си, Тийл сформира Ред Барън Рекърдс, които издават много албуми на компактдиск, включително три от Боб Тийл Кълектив, всеки с „все-звезден“ състав, който Тийл собственоръчно сглобява и продуцира. През 1995 г. издава мемоарите си, озаглавени „Какъв прекрасен свят“.

Тийл е активен в бизнеса до пределите си, като пише песента You, която е записана от Бони Райт и която се появява на албума от 1994 г. Longing in Their Hearts.