Боерица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Боерица.

Боерица
Общи данни
Население108 души[1] (15 март 2024 г.)
16,7 души/km²
Землище6,501 km²
Надм. височина699 m
Пощ. код2066
Тел. код07149
МПС кодСО
ЕКАТТЕ04892
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофийска
Община
   кмет
Ихтиман
Калоян Илиев
(ГЕРБ; 2011)

Боерица е село в Западна България. То се намира в Община Ихтиман, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Боерица се намира в планински район, на около 7 км от Ихтиман, 2 км от с. Живково, 1 км от с. Венковец и на 7 км от язовир Искър. Разстоянието по пътя до магистрала Тракия е 10 км.

Боерица е разположено на лек наклон и на място зад планински хълм, предпазващ го от ветровете. На практика там никога не духа силен вятър. Има изградена водопроводна и канализационна мрежа. Пътищата са асфалтови. Под селото минава река. Почвата е глинест чернозем, характерен за Самоковската и Ихтиманската област.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е основано около 1570 г. от турски бей, когото са наричали Хаджи Амза. Оттам идва и първото му име „Аджамза“, преработено през български език. Отначало населението се е състояло от турци, преселници от Анадола, като покрай тях постепенно са се заселвали и българи. Никъде в историята на селото не е споменато за каквито и да са етнически проблеми. Към Освобождението вече българите са били многократно повече от турците, като след 1878 г. там не е останал нито един турчин, всички са се изселили към Турция. Техните имоти са били купени от българите, но вероятно някои просто са били изоставени. Оттогава там живеят само българи, няма постоянно пребиваващи цигани, но понастоящем населението е между 100 и 200 души.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Историята на с. Боерица се пази в селската библиотека. В старата книга са вписани всички участници от войните.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има църква. Винаги на Великден и на др. празници, църквата отваря врати и в тържествена обстановка приема множество миряни.

В селото има и параклис в местността Чучукалан, построен като молба на хората за здраве и повече дъжд. Наистина в селото много рядко вали и облаците като че ли го заобикалят. В него се провежда селският събор, който се празнува на св.„Спас“ (Спасовден) всяка година. На събора на селото се събират много хора. Празникът продължава с голямо хоро и много веселба на площада на селото.

Природните забележителности на село Боерица са неописуемо красиви.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година 40 дни след Великден се провежда събор.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]