Бойка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за филма. За селото със старо име Бойка, вижте Горно Краище.

Бойка
РежисьориДимитър Минков
Продуценти„Балкан филм“ – Димитър Минков
СценаристиДимитър Гимиджийски,
Димитър Минков
В ролитеСтоян Бъчваров,
Любен Ламбрев,
Матьо Македонски,
Елена Хранова
МузикаНиколай Терзиев
ОператорДимитър Минков
Премиера13 април 1947
Времетраене59 мин.
Страна Народна република България
Езикбългарски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb

„Бойка“ е български игрален филм от 1947 година. Режисьор и оператор е Димитър Минков, който е и съавтор на сценарий заедно с Димитър Гимиджийски. Музиката във филма е композирана от Николай Терзиев.

През 1947 г. все още действа Законът за кинокултурата, който, поне на думи, допуска свободно кинопроизводство. Година по-късно кинематографията е напълно национализирана. В следвоенния период кината са принудени да изоставят стария репертоар. Игрални филми се изготвят от малки фирми на ентусиасти.

В тази обстановка театралният деец Димитър Минков учредява фирмата „Балкан филм“, чиито продукти са единствената екранизация на Каравеловата повестБългари от старо време“ и „Бойка“ по едноименната пиеса на Димитър Гимиджийски.

В „Бойка“ надделява театралното начало. Типично за периода е наличието на множество битови картини и пейзажи. Драматичният сблъсък е между старите ценности и младежта, между привързаността към частната земеделска собственост и любовта.[1]

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Народните песни и танци са изпълнени от танцова група „Средец“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кърджилов, Петър. Филми разделни (Българското игрално кино в навечерието на соцреализма (1944–1948) // „Литературен вестник“, бр. 38. 21 ноември 2007. Архивиран от оригинала на 2010-12-21. Посетен на 23 януари 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]