Брад Райт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Брад Райт
Brad Wright
канадски сценарист и продуцент

Роден
2 май 1961 г. (62 г.)
Режисура
Активностот 1990 г.
Семейство

Уебсайт
Брад Райт в Общомедия

Брад Райт (на английски: Brad Wright) е канадски сценарист и продуцент, известен с работата си по два популярни сериала по Sci-Fi Channel: „Старгейт SG-1“ и разклонението му „Старгейт: Атлантида“. Създава „Старгейт SG-1“ заедно с Джонатан Гласнър. Робърт Купър и Райт създават „Старгейт: Атлантида“ и двамата са продуценти на сериала.

Преди да започне работа по Старгейт вселената, е бил сценарист и един от изпълнителните продуценти на „До краен предел“. Писал е сценарии и за други сериали като „Неоновият ездач“, „Приключенията на черния жребец“, „Одисеята“, „Шотландски боец“, „Мадисън“ и „Полтъргайст“.

Появява се е два пъти в „Старгейт SG-1“ – като част от екипа в стотния епизод „Тунели в пространството: Екстемно!“ и като пародиен образ на Скоти от „Стар Трек“ в епизод „200“ и веднъж в Старгейт Atlantis в епизод „Vegas“.

През април 2007 като признание на усилията му да популяризира канадските сценаристи и на ролята му като главен сценарист в сериалите Старгейт, на Райт е връчена наградата „Шоурънър“ на Канадските награди за сценаристи в Торонто. През юли същата година печели наградата „Съзвездие“ за Най-добър научнофантастичен филм или телевизионен сценарий за епизода на „Старгейт SG-1“ със заглавие „200“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Brad Wright в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​