Брамсел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бом-брамселите и разрезните брамсели барка „Крузенщерн“ (маркирани в червено). Следва да се отбележи, че барка няма крюйс-брамсели, тъй като неговата бизанмачта не носи прави ветрила. В дадения случай виждаме фор- и фор-бом-брамсели на фокмачтата, а също грот- и грот-бом-брамселите на първата и втората гротмачти.

Бра́мсел (на нидерландски: bramzeil) – право ветрило, поставяно на брам-реята над марсела. В зависимост от принадлежността към тази или друга мачта брамсела съответно получава названието: фокмачтата – фор-брамсел, на гротмачтата – грот-брамсел и на бизанмачтата – крюйс-брамсел.

Ветрилото, издигано над брамсела, се нарича бом-брамсел (съответно грот-бом-брамсел, фор-бом-брамсел, или крюйс-бом-брамсел).

Брамсела се нарича летящ, ако неговата рея не е въоръжена с топенанти и брасове.

При големите съвременни ветроходи конструктивно могат да се поставят два брамсела – горен и долен.

Разположение на брамселите[редактиране | редактиране на кода]

Разположение на целите брамсели Разположение на разрезните брамсели Разположение на бом-брамселите
  1. крюйс-брамсел
  2. грот-брамсел
  3. фор-брамсел
  1. долен крюйс-брамсел
  2. горен крюйс-брамсел
  3. долен грот-брамсел
  4. горен грот-брамсел
  5. долен фор-брамсел
  6. горен фор-брамсел
  1. крюйс-бом-брамсел
  2. грот-бом-брамсел
  3. фор-бом-брамсел

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Брамсель“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​