Брасия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Брасия
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Зайчесянкоцветни (Asparagales)
семейство:Орхидеи (Orchidaceae)
триб:Cymbidieae
подтриб:Oncidiinae
род:Брасия (Brassia)
Научно наименование
Брасия в Общомедия
[ редактиране ]

Брасия (Brassia) е род орхидеи, класифицирани в подрод Онцидиум (Oncidiinae).

Видът е наименуван на откривателя си Уилям Брас (William Brass), британски ботаник и илюстратор, колекциониращ растения в Африка под ръководството на сър Джоузеф Банкс. Абревиатурата на вида е Brs.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Брасия (Brassia) са епифитни орхидеи от Америка. Те са около 35 вида, с ареал от Флорида до Южна Америка. Растат във влажните гори на надморска височина до 1500 м. Могат да станат доста големи. Цветоносът излиза от основата на новата псевдобулба и може да достигне до един метър на дължина. Брасията е наречена също „паяк орхидея“ заради дългите и остри листа на цветовете, които приличат на паяк.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Светлина: Брасия предпочита много светлина, но без преки слънчеви лъчи. Изисква много и ярка светлина със засенчване между 11 и 3 на обед. Ориентир е цветът на листата, ако са тъмнозелени, значи светлината е недостатъчна. Твърде силна слънчева светлина може от друга страна да предизвика пожълтяване на листата.

Температура: Хибридите са като цяло умерени орхидеи: температури 23 – 25 °C през деня и 13 – 16 °C през нощта. При добра температурна разликата между деня и нощта (10 °C), за да може вашите брасии да цъфтят.

Поливане и влажност на въздуха: По време на периода на растеж е необходимо обилно поливане, обикновено през пролетта и лятото. Субстрата да не пресъхва напълно между поливанията, но и не трябва да се задържа вода. През зимата се отглеждат на по-сухо.

Предпочитат влажност на въздуха 60% и отглеждането им до прозореца в подноси с влажен керамзит е добра идея, ако въздухът е по-сух. Изискват добра въздушна циркулация.

Торене: Подхранва се редовно на всеки 2 – 3 седмици, като по време на цъфтежа и в периода на почивка се прекъсва торенето.

Субстрат и пресаждане: Субстрат от кори средна до едра фракция и малко сфагнум. Пресажда се на всеки 2 – 3 години или ако субстрата започне да се разлага – в саксия от 2 до 4 см по-голяма от старата. Добрият дренаж е важен. За да цъфтят, някои растения се нуждаят от период на покой на хладно. Това е различно за различните видове и хибриди.

Обичайни са кръстоските на Brassia с Odontoglossum, Oncidium и Miltonia с цел подобряване на растежа и едрината на цветовете: Miltassia = Miltonia x Brassia Aliceara = Miltonia x Oncidium x Brassia Degarmoara = Odontoglossum x Oncidium x Miltonia x Brassia Brassidium = Brassia x Oncidium

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Междувидови хибриди[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]