Буроло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Буроло
Burolo
Страна Италия
РегионПиемонт
Провинцияметрополен град Торино
Площ5,48 km²[1]
Надм. височина276 m
Население1114 души (2023)
КметФранко Каминето (Гражд. листа) от 27 май 2019 г.
ПокровителСв. св. Петър и Павел, 29 юни
Пощенски код10010
Телефонен код0125
МПС кодTO
Официален сайтwww.comune.burolo.to.it
Буроло в Общомедия

Буро̀ло (на италиански: Burolo; на пиемонтски: Bureul, Буреул) е село и община в Метрополен град Торино, регион Пиемонт, Северна Италия. Разположено е на 276 m надморска височина. Към 1 януари 2023 г. населението на общината е 1114 души,[2] от които 63 са чужди граждани.[3]

География, административно деление и население[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение на община Буроло в Метрополен град Торино.

Буроло се намира на ръба на Мореновия амфитеатър на Ивреа, в източно Канавезе, в североизточната част на Метрополен град Торино, на границата с Провинция Биела. Територията има неправилен геометричен профил, с подчертани височинни вариации, вариращи от min 232 м до max 660 м надм. височина.

Отстои на 50 км от град Торино и на 97 км от град Милано.

Буроло граничи със следните 5 общини: Боленго, Кашинете д'Ивреа, Торацо, Киаверано и Ивреа.

Има следните подселища[4] (на итал. frazioni): Бутия, Крота, Ферара, Джерманина, Рама и Суза.

Заедно с Боленго, Албиано д'Ивреа и Киаверано Буроло е част от Общност на Сера (Unione Comuni della Sera[5])

Към 1 януари 2023 г. населението на общината е 1114 души,[2] от които 63 чужди граждани, сред които преобладават тези на Румъния (27 души). Български граждани липсват.[3]

Топоним[редактиране | редактиране на кода]

Името му вероятно произлиза от римското лично име Burriolus, както е видно в документи от 1183 г. нататък, в които селището е споменато като Buirolus и Boirol. Настоящето му название идва от формата Burol. Както е видно от други свидетелства, към вече споменатата латинска основа се добавя прилагателният суфикс -ius и така се раждат формите Buyrolius, Buroylius и доста употребяваната Burolius.

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път е споменато през 860 г., когато С. Бенвенути пише в „История на Ивреа“ за големия мраз в Burolio, от който замръзнали голяма част от посевите, лозите и дори виното в бъчвите. През 1084 г. в древните монолози на Катедралата на Ивреа се споменава за някоя си Ruspilla di Burolio.

На 25 август 1193 г. консулът на Верчели Джовани Де Бенедети купува Burolio за 150 лири от Суза. През 1300 г. Буроло е феод на Комуната на Верчели, през 1337 г. – на Висконти от Милано, а през 1426 г. – на херцог Амадей VIII Савойски.

През 1570 г. там се заселва родът Чеверис (Ceveris), който се установява в Долния замък (Il Castello basso). На 13 май 1669 г. Буроло става графство, а негов граф е Карл Филип Чеверис.

Подобно на другите комуни в Пиемонт, Буроло също е обект на военните набези на французите и испанците. На 28 август 1704 г. френският генерал Вандом опожарява и разграбва Буроло. По онова време то е пресечено от хълмисти пътища, които позволяват транзита на каравани, пътници и търговия между зоните на Ивреа и на Биела. Те са видими и до днес в големите павета, които пресичат територията от запад на изток и водят до селата Торацо и Сала Биелезе.

Следва период на териториални разпри между различните родове, унищожаване и възстановяване на Буроло.

През 1840 г. там се установява родът Бикиерис (Bichieris) с Раниер I Де Буролио (Ranierus I De Burolio), който се заселва в Горния замък (Castello Alto).[6]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Земеделието е специализирано в производството на зърнени култури, фураж, грозде и други плодове; развъждат се говеда, свине и домашни птици. Промишлеността се състои от малки и средни предприятия, които работят в хранително-вкусовата, опаковъчната, кожната промишленост, дървообработването, печатарството, стъклопроизводството, в металургичния, в машинния сектор, в електрониката, в сферата на производство на прецизни инструменти, на автомобилни аксесоари и в строителството. Третичният сектор е незадоволителен: дистрибуторската мрежа гарантира задоволяването на основните нужди на населението, но липсват по-квалифицирани услуги като банкиране. На територията на Общината има хипермаркет Карфур.[7]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Градска архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Горен замък[редактиране | редактиране на кода]

Горният замък (Castello alto) е построен през 1231 г. и е част от укрепителните стени. Той е основно свидетелство за миналото на Буроло, въпреки че от оригиналната структура е останало много малко. Вътре има баронско стълбище с алегорични стенописи.

Долен замък[редактиране | редактиране на кода]

Към 2020 г. е Манастир на Сестрите на Непорочното зачатие от Ивреа. В него (Castello basso) се намира Параклисът на граф Чеверис, посветен на светиите Марк и Антоний Падуански.

Религиозна архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Енорийска църква „Св. св. Петър и Павел“

Енорийска църква „Св. св. Петър и Павел“[редактиране | редактиране на кода]

Църквата (Chiesa parrocchiale dei Santi Pietri e Paolo) има елегантната барокова фасада, до която се стига по живописно каменно стълбище от XIX век. Реконструирана е през 1716 г. по нареждане на граф Чеверис на мястото на предходна енорийска църква от 1193 г. На главната фасада е имало невероятни стенописи, поизбледнели в днешно време. През 1745 г. започва изграждането на сегашната камбанария, чиито камбани са отлети между 1749 и 1752 г.

Параклис „Света Мария Магдалена“[редактиране | редактиране на кода]

Параклис „Св. Мария Магдалена“
Късноримска надгробна плоча на Параклиса на Св. Мария Магдалена

Параклисът на Света Мария Магдалена (Cappella della Maddalena) е романска църква, вероятно е построена през XI век. Ннамира се по маршрута на поклонническия път Виа Франчиджена. Тя е преустройвана през следващите векове, а покривът ѝ е реконструиран през 2013 г. Има три части: главна еднокорабна сграда, помещение вдясно, понастоящем използвано за сакристия и камбанария, свързана с църквата и сакристията чрез стена. Ниска стена очертава малък двор пред сградата. Кръглата апсида е обърната към долината. Камбанарията с правоъгълна форма се намира в южната страна, до фасадата и е в косо положение по отношение на църквата, за да следва формата на скалата. Реставрирана е през 1848 г., както сочи датата на пиластъра горе вдясно. В сакристията има стенопис от ок. 1430 г., приписван на художника Доменико дела Марка, представляващ Иисус Христос на кръста между две светици, като тази вляво вероятно е Мария Магдалена. На северната външна стена на църквата е зазидана късноримска надгробна плоча и по кръстовете върху ѝ може да се заключи, че е била използвана за олтарна маса. Надписът носи датата „година 440, заверена от консулството на Валентиниан Август и на [Флавий] Анатолий“, и името на „преговарящия Василий от викус Атарка (вероятно в Сирия)“.[8]

Параклис на граф Чеверис[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът (Cappella del Conte Ceveris) се намира в днешния Манастир на сестрите на Непорочното зачатие от Ивреа, бивш Долен замък. Посветен е на св. Марк и св. Антоний Падуански.

Параклис на Малката Мадона

Параклис на Малката Мадона /на Лозите[редактиране | редактиране на кода]

Строежът на параклиса (Cappella della Madonnina o delle Vigne) започва през 1675 г. и завършва през 1739 г. с изграждането на сакристията, дело на скулптора Бернино. Построен е върху оброчен стълб от 1504 г., издигнат от кавалер Аяца по време на Обсадата на Ивреа.

Параклис „Св. Рох“

Параклис „Св. Рох“[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът (Cappella di S. Rocco) е построен при епидемията от чума, поразила цялата общност през XV век.

Параклис „Ровинела“ или „Сорето Викарио“[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът (Cappella della Rovinella o Soreto Vicario) е посветен на Свети Лудвиг и е построен през 1728 г. от граф Рамбауди.

Параклис „Св. Мария на Броеницата“[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът (S. Maria del Rosario) е в район Кашина Гранда.

Параклис „Св. Викентий“[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът (Cappella di S. Vincenzo) е построен през 1838 г. близо до седалището на старата Детска градина за самотни майки.

Оброчни стълбове[редактиране | редактиране на кода]

  • Оброчен стълб „Гайо“ (Pilone votivo del Gaio), изрисуван от Франческо Тозо от Монграндо през 1851 г.
  • Оброчен стълб „Сери“ (Pilone votivo del Seri), на ул. „Мерлина“, реставриран през 1928 г.
  • Оброчен стълб на Долината (Pilone votivo della Valle): избледнелите древни стенописи са нарисувани отново от художника Джовани Мантоан
  • Оброчен стълб „Крота“ (Pilone votivo Crotta), с избледнели стенописи от 1862 г.
  • Оброчен стълб „Джарина“ (Pilone votivo della Giarina), издигнат през 1745 г. при епидемия, засегнала целия регион и Долината на Аоста, и унищожила добитъка. В руини.

Религиозни стенописи[редактиране | редактиране на кода]

  • Стенопис от 1526 г. със Св. Рох и мъченическата смърт на Св. Себастиан. На ул. ;Гарибалди дел Якобиноː
  • Стенопис от 1818 г. с Коронацията на Мадоната, на същата улица
  • Стенопис от 16 век със Св. Рох, Мадоната с Младенеца и мъченическата смърт на св. Себастиан. На ул. „Азило“.[9]

Събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Карнавал на Буроло (Carnevale di Burolo) – в периода февруари – март;
  • Про Локо празнуват (Pro Loco in festa) – май, празник на Pro loco – местни асоциации, родени с цел насърчаване и развитие на територията. През 2019 г. е 12-ото му издание;
  • Патронен празник (Festa Patronale) – посветен на Св. Св. Петър и Павел, на 29 юни.

Култура и образование[редактиране | редактиране на кода]

Музеи, библиотеки, театри, кина и културни центрове[редактиране | редактиране на кода]

  • Градска библиотека (Biblioteca Civica)
  • Про Локо Буроло (Pro Loco Burolo)
  • Културна асоциация „Ил Пунто“ (Associazione Il Punto[10])
  • Културна асоциация „Ил Тимбро“ (Associazione Culturale il Timbro[11])
  • Част от Екологичния музей на Мореновия амфитеатър на Ивреа (Ecomuseo AMI[12])
  • Кината и театрите са в Ивреа

Религиозни центрове[редактиране | редактиране на кода]

  • Католическа енорийска църква на Св. Св. Петър и Павел (Chiesa parrocchiale dei Santi Pietri e Paolo)
  • Католически параклис на Св. Мария Магдалена (Cappella di Santa Maria Maddalena)
  • Католически параклис на Св. Рох и Св. Себастиян (Cappella di San Rocco e San Sebastiano)
  • Католически параклис на Граф Чеверис (Cappella del Conte Ceveris)
  • Католически параклис на Малката Мадона (Cappella della Madonnina)
  • Католически параклис на Ровинела (Cappella della Rovinella)
  • Католически параклис на Св. Мария на Броеницата (Cappella di Santa Maria del Rosario)
  • Католически параклис на Св. Викентий (Cappella di S. Vincenzo)
  • Различни оброчни стълбове (Piloni votivi)

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

  • Тенис корт (Campo di tennis)
  • Поле за петанк (Campo bocce)
  • Футболно поле (Campo calcio)
  • Танцувално училище Crazy dance Accademy[13]
  • Боксьорско училище X 1 Boxing – Team Molon[14]
  • Асоциация Етуал (Etoile A.S.D.[15]) – гимнастика, художествена и спортна гимнастика, пилатес и др.
  • Спортен център „Л'Арко“ (L'Arco Centro Sportivo)
  • Школа за източни бойни изкуства „Jiao Long“[16]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011 // Национален статистически институт. Посетен на 16 март 2019 г.
  2. а б Popolazione residente al 1° Gennaio 2023 per sesso, età e stato civile (n) Comune: Burolo // Посетен на 2024-3-22.
  3. а б Cittadini stranieri Burolo 2023 // Tutt'Italia.it. Посетен на 2024-3-22.
  4. Малко населено място, изолирано от общината, от която зависи
  5. Официална уеб страница, посетена на 17 юни 2021 г.
  6. Un pò di Storia ... // Comune di Burolo. Посетен на 7.3.2020. (на италиански)
  7. Economia // Italiapedia.it. Посетен на 17 юни 2021.
  8. Burolo (TO) : Chiesa di Santa Maria Maddalena // Archeocarta. Посетен на 7.3.2020. (на италиански)
  9. Chiese e monumenti // Посетен на 7.3.2020. (на италиански)
  10. Фейсбук страница, посетена на 17 юни 2021 г.
  11. Официална уеб страница, посетена на 17 юни 2021 г.
  12. Официална уеб страница, посетена на 17 юни 2021 г.
  13. Crazy Dance Accademy // Архивиран от оригинала на 5 avgust 2018.
  14. Фейсбук страница, посетена на 17 юни 2021 г.
  15. Официална уеб страница Архив на оригинала от 2020-07-27 в Wayback Machine., посетена на 17 юни 2021 г.
  16. Офиц. уеб страница, посетена на 17 юни 2021 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]