Бърз влак със задължителна резервация на БДЖ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
БВЗР „Чайка“ влиза в гара Дъбово

Бърз Влак със Задължителна Резервация (съкратено: БВЗР), предишни имена експресен влак, експрес, ускорен бърз влак, е категория пътнически влак, поддържана и експлоатирана от „Български държавни железници“ ЕАД. Считано от ГДВ (график за движение на влаковете) 2017 год./2018 год. категория ,,експресен влак" отпада във вида, в който я познаваме. До скоро съществувалите експресни влакове в момента са бързи влакове, като към билета задължително се доплаща 0,5 лв за запазено седящо място.

История[редактиране | редактиране на кода]

Бързите влакове със задължително запазване на запазено седящо място са в действие от 1 януари 2007 г., поради влизането на България в Европейския съюз. В България бързите влакове със задължително запазване на седящо място наследяват съществувалата в миналото в България категория „експресен влак“.

БВЗР „Пловдив“ на железопътен виадукт след железопътна спирка „Оплетня“

Разписанието на бързите влакове със задължителна резервация се изготвя въз основа на задълбочени анализи на потока от пътуващи пътници по основните железопътни артерии в България. Правило в изготвянето на разписанието на тази категория влакове е те да спират на възможно най-малко на брой жп гари.

От май 2011 г. БВЗР „Струма“ (София – Кулата – София) не се движи поради отсъствие на печалба надвишаваща разхода.

С решение на „Холдинг БДЖ“ ЕАД от 30 януари 2012 година БВЗР „Бургас уикенд“ се отменят изцяло по маршрута София – Бургас – София през Септември, Пловдив, Ямбол влакове 8671/8672. Официална причина за решението е намален пътникопоток. Същото се случва и с БВЗР „Варна уикенд“, но месеци по-рано.

От 22 ноември 2012 година движението в участъка София – Враца – София се отменя, като БВЗР „Пловдив“ се движи само по маршрут Пловдив – София – Пловдив. Причина за отмяната е нисък пътникопоток.

От 9 декември 2012 година с влизането на новия график за движение категорията влакове БВЗР „Пловдив“ и БВЗР „Диана“ са категория бързи влакове със задължителна резервация на запазено седящо място.

Информация[редактиране | редактиране на кода]

По железопътната мрежа на България през 2013 г. се движат общо 11 бързи влака със задължителна резервация, от които:

  • 11 редовни (всекидневни) – „Родопи“ (Пловдив – Варна – Пловдив), „Пловдив“ (Пловдив – София – Пловдив), „Чайка“ (Бургас – София – Бургас през Карлово), „Янтра“ (Горна Оряховица – София – Горна Оряховица), „Слънчев бряг“ (София – Бургас – София през Пловдив) и „Златни пясъци“ (София – Варна – София през Горна Оряховица).

Всеки бърз влак със задължителна резервация има собствено име. Практиката е БВЗР да носи името на обект с голямо значение за града, от чиято гара тръгва съответният влак, или името на дестинацията. Бързите влакове със задължителна резервация са познати и като ускорени бързи влакове.

Примери за БВЗР, който носи име на обект с голямо значение са „Янтра“, наречен на река Янтра, която преминава близо до Горна Оряховица, и „Родопи“, наречен на планината Родопи, която се намира близо до Пловдив.

Примери за БВЗР, който носи име на дестинация, за която пътува, са „Бургас уикенд“ и „Варна уикенд“.

Кодът за БВЗР е RБВ или БВR, според класификацията на БДЖ.

През 2015 година единствените влакове, носещи тази категория са 2601/02 „Златни пясъци" и 3601/02 „Чайка"

Субсидия[редактиране | редактиране на кода]

„Холдинг Български държавни железници“ ЕАД е държавна компания, която по закон получава годишна субсидия. За 2011 г. субсидията за БДЖ е на стойност 170 млн. лева.<ref>Справка за ефективност на бързи и пътнически влакове // Файл (Excel). „Холдинг БДЖ“ ЕАД, 21 ноември 2011. Архивиран от оригинала на 2012-01-26. Посетен на 22 ноември 2011.</ За БВЗР не се полага част от тази държавна субсидия, тъй като тези влакове са търговски ориентирани, т.е. съществуват с цел печалба на дружеството.

Състав и маршрут на влаковете към 2018 година[редактиране | редактиране на кода]

„Родопи“[редактиране | редактиране на кода]

БВЗЗМ (т.е. Бърз Влак със Задължително Запазено Място) „Родопи“ се движи ежедневно по маршрута Пловдив – Варна – Пловдив с номера 8631 / 8632, минавайки през Стара Загора и Ямбол. Движи се със състав от изцяло купейни седящи вагони серии 21 – 50 (второкласни) и 10 – 50 (първокласни). Влакът (8631) заминава от централна гара Пловдив тц тц тц Бг тцпсутрин в 7:25ч и пристига в гара Варна в 13:20ч. В противоположната посока (8632) влакът потегля от гара Варна в 16:00ч и пристига в гара Пловдив в 21:47ч. През 2021 г. и 2022 г. поради нужда от подмяна на жп релси и жп траверси, налагаща пълно прекъсване на влаковото движение, са в сила временни прекачвания на пътниците от влак към автобус и от автобус към влак. В графици от предишни години, през летния сезон състава на „Родопи“ включваше и директна група вагони, откачвани на гара Карнобат и заминаващи като отделен бърз влак с крайна дестинация гара Бургас (и закачвани отново към влак 8632 при връщането му в посока гара Пловдив).

„Пловдив“[редактиране | редактиране на кода]

БВЗР (т.е. Бърз Влак със Задължителна Резервация) „Пловдив“ се движи почти до края на 2015 г. ежедневно по маршрута Пловдив – София – Пловдив с номера 1622/1625, минавайки през Пазарджик, Септември и Костенец. Този влак е придобил голяма известност през годините, смятан е за легендарен, олицетворение на най-доброто, постигано някога в БДЖ, на върховите години от разцвета на железницата. Негова отличителна черта е специалният му състав, който се състои изцяло от първокласни купейни вагони серия 19 – 40 (Ame). Вагоните (10 на брой) са специално доставени от Германия с характерна бяла ливрея с две червени ленти, с което влакът е получил прозвищата си „Белият влак“ и „Белият кон“. В купетата и коридорите им бяха запазени килимчетата и пердетата с логото на БДЖ.

Купетата са с по 6 седалки: всяка с възможност за разтягане до полулегнало положение, плюшена тапицерия в цвят бордо и бяла калъфка на облегалката на главата. Всяко купе има възможност за индивидуално регулиране на отоплението. Интериорът на вагоните освен огледала и завеси, е предлагал и картини. За комфорта на пътниците се грижи екипаж от стюардеси, които предлагат храни и напитки. А за сигурността по време на пътуването на борда присъстват медицински екип и представители на органите на реда. Редом с това има и екип, поддържащ постоянна хигиена. В купетата и коридорите звучи музика по време на пътуването, а пътниците са посрещани и изпращани с поздравително съобщение от екипажа на „Пловдив експрес“, информиращо ги за направлението на влака, скоростта и правилата по време на пътуването и пр.

Дълги години „Белият влак“ се движи по направление Пловдив – София – Враца / Враца – Пловдив – София с номера 1622/1623 (до края на 2012 г.), за кратко е пътувал и до Монтана. От ГДВ 2012/2013 г. маршрута му е съкратен само до София. Отива в историята окончателно през 2015 г., когато на 12 декември потегля за последно на път към София (1622), а след връщането си вечерта (1625) на ЦГ Пловдив, състава му е разделен и вагоните са пръснати из съставите на влакове за Варна, Шумен и др.

През 2018 еквивалент на тези влакове са сутрешният БВ 1620 (обслужван от ЕМВ [т.е. Електрически Мотрисен Влак] „Сименс Дезиро“) по маршрут Пловдив – Пазарджик - София и БВ 1625 по маршрут София – Пазарджик - Пловдив - Първомай - Свиленград.

В спомените на железничарите и гражданите, някогашният експрес „Пловдив“ остава като елитен влак с несравним за времето си комфорт и качество на пътуването, от „златните години“ на БДЖ.

„Чайка“[редактиране | редактиране на кода]

БВЗЗМ „Чайка“ се движи в определени дни в годината (в ден петък – 3601 за Бургас, всекидневно – 3602 от Бургас) по маршрута Бургас – София – Бургас през Карлово с номера 3601/3602. В композицията в двете посоки има вагон за превоз на пътници с двигателни особености и възможност за превоз на велосипеди.

„Златни пясъци“[редактиране | редактиране на кода]

БВЗЗМ „Златни пясъци“ се движи всекидневно по маршрута Варна – София – Варна през Горна Оряховица с номера 2601/2602.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]