Вал Килмър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вал Килмър
американски актьор
Вал Килмър в Кан през 2005 г.
Роден

Религиякатолицизъм[1]
Учил вДжулиард
Актьорска кариера
Активностот 1981 г.
Семейство
СъпругаДжоан Уоли (1988 – 1996)
Деца2

Уебсайтvalkilmer.com
Вал Килмър в Общомедия

Вал Едуард Килмър (на английски: Val Edward Kilmer) е американски актьор, известен с ролите си във филмите „Александър", „Жега", „Батман завинаги", „Светецът" и „Истински романс". Въплъщавал се е в образите на приличащия на Елвис Пресли идол на тийнейджърите Ник Ривърс в „Строго секретно!" в легендата „Били Хлапето", културния герой Робърт Елиът Бърнс и рок-идолът Джим Морисън. Играл е и Брус Уейн/Батман.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Лос Анджелис, Калифорния, Килмър израства в Долината на Сан Фернандо. Има двама братя – Марк, който е по-голям, и Уесли, който е по-млад. Уесли загива през 1977 г., удавяйки се в басейна на семейството. Родителите им се казват Гладис и Юджийн Килмър. На 17 години (1977) Вал записва в университета Джулиърд – Ню Йорк, където бъдещият актьор е най-младият студент, приет в драматичния факултет. Преди това е завършил училището в Чатсуърт, където не се е представял много добре. Той приписва кариерата си на хората от Нюйоркския университет. В студентските години бъдещият холивудски секс символ се появява като Орестис в „Макбет", Ричард трети, също и в някои постановки по Шекспир. През 1981 година, все още като студент, Вал играе в „How It All Began" – пиеса, на която е съавтор. След дипломирането си без никакви отклонения Вал отскача директно на нюйоркската сцена. През 1983 година участва в „The Slab Boys" с Кевин Бейкън и Шон Пен. Килмър сменя кариерата си на театрален актьор, дебютирайки като Ник Ривърс в шпионската комедия „Top Secret" (1984) и оттогава филмите започват да се редуват един след друг. Според думите на филмов критик Вал Килмър е „забележителен актьор, чиито брилянтни превъплъщения съчетават външност и интелект; хамелеон в изпълненията си, който играе широк диапазон от роли толкова съвършено, че всъщност е неузнаваем в различните филми. Актьор с неоценен талант". Това би могло да обясни защо хората толкова се стараят да запомнят ролите му. 1985 година е отбелязана с участието му в „Real Genius". Ролите му през следващите няколко години са различни, но задължително запомнящи се. Най-добрите от тях са в Топ Гън (1986), „Willow“ (1988) и „Billy the Kid“ (1989). След тях се занизват „Dune", „Blue Velvet", „Flatliners", „Backdraft", „Point Break" и „Indecent Proposal". През 1991 година Килмър затвърждава звездния си имидж с ролята на рок иконата Джим Морисън в биографичния филм на Оливър СтоунThe Doors", заради който Килмър прекарва шест месеца, ровейки се в живота на певеца. Две години по-късно постига голям успех с ролята на чаровния Док Холидей в „Tombstone" (1993). 1995 година бележи участието му в „Crimson Tide", а също и в мегахита „Batman Forever". Последният постига голям успех и въпреки че отказва сходна роля в „Dark Knight", Килмър се издига все повече и повече. Същата тази година се запомня и с участието му в горещо аплодирания „Heat". Следващите му филми не са много успешни, като най-забележимият е „The Island of Dr. Moreau" (1996). Главната му роля в „The Saint" (1997) е последвана единствено от гласа му през същата година, дублирайки роля в анимационния „The Prince of Egypt". Следва ролята му на слепец, който връща зрението си в романтичната драма „At First Sight" и на скандалния алкохолик в „Joe the King" – режисьорски дебют на актьора Франк Уоли.

Бившата жена на Килмър се казва Джоан Уоли – актриса и бивша певица в „Cindy & the Saffrons". Двамата се запознават, докато работят заедно по филма „Уилоу" (1988). Имат две деца – дъщеря Мърсидис и син Джак.

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. metro.co.uk // Посетен на 24 януари 2017 г. (на английски)