Велбот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Копие на стандартен велбот в морския музей „Mystic Seaport“ в Кънектикът, САЩ

Велбот (от на английски: whaleboat, буквално „китова лодка“) е бързоходна, относително тясна, 4/8-гребна лодка с остри образувания на носа и кърмата. Гребците са разположени по един на банка, веслата по десния и левия борд са през едно. Благодарение на еднаквите краища, велбота не се забива при попътни вълни, и добре преодолява линията на прибоя. Освен това, на него е еднакво лесно да се гребе и наобратно. Първоначално се използва в китобойството, заради което и носи това име. По-късно започва често да се използва като спасителен бот или при патрулиране на плажовете, тъй като при него не е необходимо допълнително време за обръщане на посоката.

Традиционно гребен съд, макар при лова на китове също има и разглобяема мачта и ветрила. От втората половина на XIX век, също има и шверт (подвижен кил). При движение с ветрила се управлява с помощта на сваляем рул, при гребане с кърмово весло. При използване в китобойството на кърмата се поставя здрав дървен битенг, на който рулевия задържа харпунния лин след попадение в кита. За него кита влачи велбота, докато не успеят да го убият.

При съвременните военни кораби велботи понякога се наричат относително леките и бързоходни лодки за превоз на личния състав.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Вельбот“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​