Видни български евреи във ВС на Израел

от Уикипедия, свободната енциклопедия

След образуването на държавата Израел в Палестина през 1948 г. около 50 000 български евреи (към 91 % от всички евреи в България) пристигат в новата държава.

Те носят присъщия на българския народ висок патриотичен дух и жертвоготовност за родината, почтеност и трудолюбие, което бързо ги нарежда сред най-уважаваните, макар и неголеми общности в Израел и до днес. Дават своя съществен принос за новата си родина, като много от тях заемат важни обществени позиции. Може би най-известни като цяло са евреите от български произход във Въоръжените сили на Израел, официално наричани Израелски отбранителни сили (ИОС; на иврит: צבא הגנה לישראל, Цва Ха-Хагана Ле-Израел – Войскови сили за отбрана на Израел).

Семейство Ешкенази[редактиране | редактиране на кода]

Йосиф Пепо Ешкенази[редактиране | редактиране на кода]

Бащата Йосиф Пепо Ешкенази е евреин от Пловдив. Във Войната за независимост на Израел от 1948 – 1949 г. командва отряд български евреи в състава на елитната бронирана част „Зверовете на Негев“. „Българите“ стават известни освен с бойна славаq и с висока военна доблест. По време на операцията Хорев през 1949 г. едва не влизат в бой със свои части, подготвящи се да избият египетски военнопленници в отмъщение за жестокостите на египтяните към израелски командоси, решителността на българите надделява и законът на военната чест е спазен.

Габриел Ешкенази[редактиране | редактиране на кода]

Генерал-лейтенант Габриел Ешкенази е началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Израел. Роден е през 1954 г. в семейството на пловдивския евреин Йосиф Пепо Ешкенази, гордее се с българския си произход. Женен, с 2 деца. Има магистърска степен от Харвардския университет. Участник във войната „Йом Кипур“ с елитната бригада „Голани“ и в последвалите военни конфликти в Ливан и интифадите.

Ави Ешкенази[редактиране | редактиране на кода]

Бригаден генерал Ави Ешкенази е началник на Командно-щабната академия на Въоръжените сили на Израел. Роден е в семейството на пловдивския евреин Йосиф Пепо Ешкенази.

Самуел Рафаел[редактиране | редактиране на кода]

Полковник Самуел (Сами) Рафаел е евреин от София, роден през 1927 г. в семейството на Леон Рафаел активист на ВМРО. Майка му е българска еврейка от Ниш. Служил в парашутната дружина на Българската армия, пренесъл набрания опит и умения и основал Израелските парашутни части, бие се във войните в 1940-те и 1950-те години, първи награден с първия израелски орден за храброст – ордена „За изключителна служба“.

Вижтe също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]