Владимир Акопян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Владимир Акопян
Վլադիմիր Հակոբյան
Владимир Акопян, 2007
Информация
Държава Армения
Състезател на СССР
Роден
Званиегросмайстор (1991)
ЕЛО2688 (март 2010)
Най-високо ЕЛО2713 (октомври 2007)
Място в света44-то
Място в държавата2-ро

Страница в сайта на ФИДЕ
Владимир Акопян в Общомедия

Владимир Едуардович Акопян е един от водещите арменски шахматисти, гросмайстор от 1991 г. В Армения фамилното му име се изписва Хакобиан, но във ФИДЕ са приели руското му транскрибиране – Акопян.

Шахматна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Акопян спечелва световното първенство за юноши до 16 г. през 1986 г., когато е на 14 години. Две години по-късно спечелва световното първенство за юноши до 18 г.

През 1991 г. става световен шампион за юноши до 20 години на първенството в Мамая, Румъния.

През 1999 г. участва в световното първенство за мъже версия ФИДЕ, където губи на финала от Александър Халифман с 3,5:2,5. На същото състезание през 2004 г. отпада на четвъртфиналите от англичанина Майкъл Адамс.

Носи се слух, че Акопян е принуден да пропусне „Дубай Оупън“ през 2005 г., когато е арестуван на летището в Дубай, бивайки сбъркан с личност имаща същото име и издирвана от Интерпол заради убийство.

През януари 2007 г. има ЕЛО от 2700, което го поставя на двайдесето място в света и го прави вторият най-силен арменски шахматист след Левон Аронян.

В началото на 2007 г. Акопян спечелва „Гибтелеком Мастърс“ в Гибралтар с резултат 7,5/9 точки, оставяйки група от играчи зад себе си със 7/9 т. включваща и Майкъл Адамс.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vladimir Akopian в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Портал
Портал
Портал „Шахмат“ съдържа още статии, свързани с играта-спорт.
Можете да се включите към Уикипроект „Шахмат“.