Галово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Галово
Общи данни
Население233 души[1] (15 март 2024 г.)
8,92 души/km²
Землище26,147 km²
Надм. височина70 m
Пощ. код3342
Тел. код09173
МПС кодВР
ЕКАТТЕ14427
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВраца
Община
   кмет
Оряхово
Росен Добрев
(ГЕРБ; 2011)
Кметство
   кмет
Николай Николов

Га̀лово е село в Северозападна България. То се намира в община Оряхово, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Галово се намира на 5 – 6 км.на юг от река Дунав, на 18 км югоизточно от гр. Оряхово. Разположено е на височина 100 – 150 м. по склоновете на голям дол. Климатът е умерено континентален, преобладават черноземните почви. Характерни ястия за селото са: пиле саламура, пиле лютика и сукана баница със сирене залята със сироп. Обредите и обичайте са: Коледуване и Лазаруване. Празнуване на Зарезан, Великден и Гергьовден. Характерни земеделски дейности – животновъдство и растениевъдство. Характерни занаяти – метларство.

История[редактиране | редактиране на кода]

През античността тук е имало тракийско селище, в който живеят семействата на войската (на римския град и крепост Вариана). Из дворовете на селото постоянно се изравят предмети на изкуството и римски монети. В началото на Първото българско царство източно от днешното Галово е прокопан Островският окоп. На мястото на римската канаба се заселват със семействата си български войници, който охраняват окопа.

През Второто българско царство селото се е наричало Галово. Това е старобългарско лично име на човек, който се наричал Гало – „възчерен – черничък“ и суфиксът за селищно име – ОВО. При Окопа срещу Галово е намерен отлично запазен меч с бронзово кръстовище. Турските поробители в края на ХІV век са заварили селото с името Галово, през ХІV век селото е обезлюдена по неизвестни за сега причини. В следващите векове мястото на запустялото с. Галово останало да се нарича „Совата Галово“.[2]

От 1865 до 1877 година турската власт заселила в „Совата Галово“ татарски колонисти от полуостров Крим, и селото било наречено Галово Татарлар. Но татарите избягали завинаги през есента на 1877 г., по време на Руско-турската война. В 1880 г. в Совата Галово дошли първите семейства от българи от село Остров, скоро и от други места като Белослатинско и Врачанско и селото бързо нараснало. С височайши царски указ в 1881 година се разрешава заселването на с. Галово и в същата година се открива първото училище с пръв учител Ставри Атанасов от Македония. От Леринско в Македония тук се установили Пандови, Сидерови и Тренчеви, както и опълченецът Климент Петрушев, охридчанин.[3][2]

При избухването на Балканската война през 1912 година трима души от Галово са доброволци в Македоно-одринското опълчение.[4]

В селото има паметна плоча на Петруш Климентов Петрушев – деец на БКП, син на опълченеца Климент Петрушев (дядо Климо Опълченеца), заселил се тук скоро след Освобождението.

Като природна даденост са четирите чешми с чиста изворна вода. Селото е обградено с акациеви дървета, богато е на много билки като липа, базовина, бял равнец, жълт кантарион, маточина, мащерка и много други. Ловните полета се обитават от диви свине, заек, фазан, пъдпъдък, яребица и гривяк.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването през 2021 година селото има 160 жители.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. а б Николов, Богдан. От Искър до Огоста. София, ИК „Алиса“, 1996. ISBN 954-596-011-1.
  3. Из историята на Галово // Карта на времето. Дигитален архив на регион Враца. Посетен на 9 март 2024.
  4. Македоно-одринското опълчение 1912 - 1913 г.: Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“. София, Главно управление на архивите, Дирекция „Централен военен архив“ В. Търново, Архивни справочници № 9, 2006. ISBN 954-9800-52-0. с. 837.