Гласис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
На схемата гласиса е показан със зелено.

Гласис (на френски: glacis; на латински: glatia – наклон, гладко дълго спускане) –

  1. наклонен земен насип пред външен ров на крепост. Използва се с цел подобряване на обстрела на пред лежащата местност, маскировка и защита на укрепленията.
  2. невисока защита от бронирани плочи около люкове, парните машини, комините, вентилаторите и т.н. на бойните кораби.

При руските крепости главния вал понякога се правил с гласисообразен профил, което осигурява фронтален обстрел на дъното на външния ров.

Гласиса е разположен над скоса и е показан с права щриховка

В архитектурата – незастроено пространство пред крепост, пред земния насип или на нейно място, ако тя е унищожена. В процеса на развитие на града от крепост гласиса обикновено се превръща в парк или площад (например, Санкт Петербургските площади, Адмиралтейски и Сенатски са на мястото на рововете и гласиса на Адмиралтейската корабостроителница-крепост от 18 век, а Александровския парк на Санкт Петербург е на мястото на гласиса на Петропавловската крепост).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гласис“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​