Горна махала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за селото в България. За селото в Северна Македония вижте Горна махала (община Валандово).

Горна махала
Общи данни
Население261 души[1] (15 март 2024 г.)
20,4 души/km²
Землище12,778 km²
Надм. височина254 m
Пощ. код4196
Тел. код031705
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ16328
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Калояново
Младен Кичев
(СДС; 2023)
Горна махала в Общомедия

Горна махала е село в Южна България. То се намира в община Калояново, област Пловдив.

История[редактиране | редактиране на кода]

Годината на основаването на селото не се помни и не е документирана, но определено е по време на османската власт. Според местното предание селото е основано от бегълци от низината, спасяващи се от погромите на кърджалии и даалии. Това дава основание да се предположи, че става дума за 17-и-18 век. Награбили покъщнина и всичко преносимо, българите се втурнали за спасение към Средна гора. По-голямата част останала на равното – и там сега е село Долна махала. Другите, по-непримиримите, продължили още 3-4 километра нагоре и основали Горна махала в самите поли на Средна гора. За да си осигурят защита, вдигнали високи дувари около новите си къщи, които са типични за селото.

При избухването на Балканската война един човек от Горна махала е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[2]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Горна махала няма много забележителности. Над селото е местността Воден камък, наречена така заради една скала, върху която сълзи изворче. Там има и едноименна хижа. По черния път от Горна махала към Воден камък може да се стигне и до Хисаря.

Селото е дало много жертви в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. За тях напомня войнишки паметник. Друг паметник е на участниците в съпротивата. В селото е имал явки легендарният Леваневски.

От Горна махала е Дража Вълчева, бивш първи секретар на ОК на БКП, министър на просветата и член на политбюро по времето на Тодор Живков. Неин зет е депутатът от „Коалиция за България“ Захари Георгиев, който поддържа фамилната къща.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година в края на месец септември в селото се провежда голям събор с участието на оркестри и танцови състави от цялата страна.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

В Горна махала има дом за възрастни хора, където са заети няколко жени от селото. Освен него, селото има поща, жп спирка по линията за Карлово, и кметство. В селото няма друг поминък освен земеделието. Има една кръчма. Още и земеделска кооперация, която постоянно е на ръба на заличаването. Земите се гледат от външни арендатори.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Македоно-одринското опълчение 1912 - 1913 г.: Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“. София, Главно управление на архивите, Дирекция „Централен военен архив“ В. Търново, Архивни справочници № 9, 2006. ISBN 954-9800-52-0. с. 838.